Minestrone – zupa minestrone


8 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 3 ziemniaki
  • 100 g kapusty
  • pół selera
  • 500 g miąższu dyni
  • 1 czerwona papryka
  • 3 pomidory
  • 1 cebula
  • 1 cukinia
  • 3 liście laurowe
  • 4 ząbki czosnku
  • 100 g zielonej fasolki
  • natka pietruszki
  • 100 g makaronu rosołowego
  • parmezan
  • oliwa
  • sól i pieprz

Słynna zupa Minestrone poleca się na sobotni obiad. Poznaj smak zupy, którą zajada się cały świat. Wyborna zupa jarzynowa z mnóstwem dodatków.

Minestrone – zupa minestrone przepis

  1. Do dużego garnka wlej bulion, dodaj liście laurowe i ustawiamy go na małej mocy palnika.
  2. Cebulę obierz z łupiny i drobno posiekaj w kostkę.
  3. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  4. Pora oczyść i wytnij z niego zieloną część oraz korzeń. Następnie przetnij na pół i w półksiężyce.
  5. Ziemniaki obierz i pokrój w małą kostkę.
  6. Miąższ z dyni pokrój w kostkę.
  7. Cukinię umyj i pokrój w 1 cm kostkę.
  8. Marchew seler i pietruszkę obierz, a następnie pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  9. Fasolkę umyj i oczyść ze strąkowych końcówek. Potnij ją na 3 cm segmenty.
  10. Paprykę umyj i wytnij z niej gniazda nasienne. Pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  11. Pomidory sparz i obierz ze skóry. Następnie wytnij szypułki i pokrój w małą kostkę.
  12. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż na niej cebule z porem. Gdy będą gotowe dodaj czosnek i po 1 minucie przełóż je do garnka, a patelnię pozostaw na palniku.
  13. Dolej na patelnię odrobinę oliwy i mocno podsmaż marchew, seler i pietruszkę. Gdy będą przyrumienione przeżuć je do zupy.
  14. Do zupy dodaj pomidory i całość dopraw solą z pieprzem. Całość gotuj na małej mocy palnika 15 minut.
  15. Po tym czasie podsmaż na oliwie kostki cukinii, ziemniaków oraz dyni i również dodaj do zupy i gotuj 5 minut.
  16. Następnie dodaj fasolę z puszki bez zalewy i fasolkę szparagową. Całość dopraw solą z pieprzem i gotuj 10 minut
  17. Dorzuć makaron i gotuj aż będzie al dente.
  18. Podawaj z posiekaną pietruszką i tartym parmezanem