Pierś z kurczaka


2 osoby
Łatwe
Składniki
Pierś z kurczaka
  • Pierś z kurczaka
  •  piers-z-kurczaka2
  •  piers-z-kurczaka1
SKŁADNIKI
  • 2 piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • cytryna
  • czosnek granulowany

Jak przygotować soczystą pierś z kurczaka? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. W tym wpisie znajdziesz odpowiedzi na nie odpowiedź. Aromatyczna pierś zafunduje waszym kubkom smakowym rewelacyjną podróż w świat doznań.

sposób przygotowania

  1. Piersi z kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
  2. Następnie skrop je sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ziołami prowansalskimi.
  3. Odstaw przykryte folią spożywczą do lodówki na 2 godziny
  4. Po wyciągnięciu z lodówki mięsa odczekaj aż osiągnie temperaturę pokojową.
  5. Na palniku rozgrzej patelnię na dużej mocy.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni C grzałka dolna i górna.
  7. Na suchą i gorącą patelnię ułóż piersi i obsmaż je dokładnie z każdej strony po 2 minuty aż będą mocno przyrumienione.
  8. Następnie przełóż piersi z kurczaka na blachę wyłożoną pergaminem i włóż do pieca na 13 minut.
  9. Po tym czasie ułóż filety na talerzu i przykryj folią aluminiową, aby mięso odpoczęło 7 minut.

Pierś z kurczaka
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
  • Jolanta

    Bardzo podobaja mi sie owe przepisy,jak dotad inne niz dotychczas ogladalam.Zycze dalszych pomyslow i sukcesow.Tarte wyprobowalam -rewelacja-polecam.

  • zosia21

    bardzo ciekawe rady, a to mięso w piekarniku ma być pieczone bez przykrycia i tłuszczu?nie wysuszy sie za bardzo?

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    Wystarczy położyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Bez przykrycia. Można nieco oliwy nalać, aby nie przywarł