Szukaj przepisu

Pierś z kurczaka

Pin it

Czas przygotowania: 20 minut Drukuj przepis

Pierś z kurczaka, każdy ją zna i lubi. Jest jednak zawsze z nią jeden problem - suchość. Jak zrobić by pierś z kurczaka była soczysta w środku?

Odpowiedź jest prosta - odpowiedni czas i sposób obróbki cieplnej. Da się jaśniej? Oczywiście. Wprzódy zamykamy pory na mocno rozgrzanej patelni. Następnie w 210 st. C. w max. 15 minut dochodzi nam w piecu. Ot prostota, a jaka soczysta.

  • Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • zioła prowansalskie
  • cytryna
  • czosnek granulowany

Przepis

Wprzódy musimy oczyścić nasze piersi z kurczaka ze wszystkich błon. Następnie oddzielamy filet od polędwiczki. Jeśli kupowaliśmy podwójny filet to pozbywamy się również chrząstki łączącej obie piersi. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowymi ręcznikami.

Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym oraz ziołami prowansalskimi. Odstawiamy przykryte folią spożywczą do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pamiętajcie, aby mięso przed smażeniem miało temperaturę pokojową. Czas rozgrzać patelnię na maksa. Na suchej patelni układamy nasze piersi wraz z polędwiczkami. Obsmażamy po 2 minuty z każdej strony, aż będą rumiane, a pory się zamkną.

Po tym czasie polędwiczki będą już dobre w środku i możemy je sobie zjeść jako przekąskę. Same filety układamy na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy do pieca nagrzanego do 210 st. C. (grzałka górna i dolna) na 10-15 minut. Z racji tego, że piersi są bardzo chudym mięsem, musimy tutaj zastosować bardzo wysoką temperaturę, aby zamknąć pory i przytrzymać soki w środku.

Po tym czasie układamy nasze filety na talerzyku i przykrywamy folią aluminiową, aby mięso nieco odpoczęło. Wtedy się rozluźni i będzie bardziej miękkie oraz od razu po przekrojeniu nie wypuści wszystkich soków na talerz. Gotowe soczyste piersi z kurczaka podajemy z idealnym cytrynowym sosem do kurczaka. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Jolanta pisze:

    Bardzo podobaja mi sie owe przepisy,jak dotad inne niz dotychczas ogladalam.Zycze dalszych pomyslow i sukcesow.Tarte wyprobowalam -rewelacja-polecam.

  2. zosia21 pisze:

    bardzo ciekawe rady, a to mięso w piekarniku ma być pieczone bez przykrycia i tłuszczu?nie wysuszy sie za bardzo?

  3. Kapitan Cook pisze:

    Wystarczy położyć na blasze lub naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej. Bez przykrycia. Można nieco oliwy nalać, aby nie przywarł

Skomentuj


+ siedem = 15