Sos do kurczaka


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 żółtko
  • 120 ml białego wina
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 łyżka estragonu
  • 2 cm kawałek imbiru
  • sól
  • biały pieprz
  • cukier

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • małe sitko
  • miska mniejsza od garnka

Porada szefa kuchni

Podczas ubijania żółtka w kąpieli wodnej nie można dopuścić do tego, aby żółtko się ścięło. Należy więc co jakiś czas zdejmować garnek z palnika, aby temu zapobiec. Jeśli jednak tego nie dopilnujesz i żółtko się zetnie, dodaj 2 łyżki zimnej wody.

Wspaniały i lekki cytrynowy sos do kurczaka sporządzony na bazie słynnego sosu szodonowego. Zaskocz swoich gości niezwykłym delikatnym sosem do kurczaka. Nada mu lekko kwaskowatego smaku, który z pewnością wszyscy docenią.

Przepis na: Sos do kurczaka

  1. Zetrzyj skórkę z cytryny oraz limonki na najdrobniejszych oczkach tarki. Pamiętaj, aby nie zetrzeć białej błony.
  2. Zetrzyj 2 cm kawałka imbiru, aby powstała objętościowo 1 łyżka.
  3. Wlej wino do rondelka i ustaw na średniej mocy palnika.
  4. Dodaj estragon, połowę skórki z cytryny, całą skórkę z limonki oraz starty imbir.
  5. Gotuj całość, aż pozostaną ok. 3 łyżki płynu. Warto co jakiś czas zdejmować miskę z ognia, aby żółtko się nie ścięło. Całość przecedź przez sitko.
  6. Nalej tyle wody do garnka, aby dno miski włożonej do niego nie było zanurzone w wodzie. Ustaw na takiej mocy palnika, aby po zagotowaniu woda delikatnie bulgotała.
  7. Oddziel żółtko od białka. Żółtko ubij w misce włożonej do garnka aż będzie białe i puszyste.
  8. Zdejmij z palnika miskę z ubitym żółtkiem i wlej do niej odcedzony płyn.
  9. Postaw miskę ponownie na kąpiel wodną i ubijaj przez kilka minut, aż powstanie puszysty sos.