Makaron z serem


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 300 g makaronu świderki
  • 1 średni brokuł
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 g gorgonzoli
  • sól i pieprz
  • cytryna
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 50 g płatków migdałowych

Niezwykły makaron z serem. Nowa odsłona, która zaskoczy Waszych gości. Kolorowe świderki z sosem gorgonzolowym z brokułami i prażonymi migdałami.

Przepis na: Makaron z serem

  1. Brokuła podziel na mniejsze różyczki. Jego łodyżki ponacinaj na krzyż.
  2. W 2 garnkach jednocześnie zagotuj większą ilość wody. W osobnym rondelku na małej mocy palnika zagotuj śmietankę.
  3. Ser gorgonzola rozdrobnij palcami a następnie wrzuć do śmietanki. Dopraw solą i pieprzem, całość gotuj aż ser się rozpuści.
  4. Do jednego garnka z gotującą się wodą dodaj łyżkę soli i wrzuć makaron. Gotuj według instrukcji na opakowaniu producenta. Następnie odlej z niego wodę i pozostaw na sitku aby woda się odsączyła.
  5. Do drugiego garnka również wsyp odrobinę soli, dodaj sok z ½ cytryny i wrzuć różyczki brokuła. Gotuj bez przykrycia ok. 5 minut, aby były al dente i zielone.
  6. W 1/3 szklance wody dokładnie wymieszaj mąkę. Następnie powoli wlewaj ją do sosu cały czas mieszając. Po zdjęciu z ognia do sosu dodaj odrobinę soku z cytryny dla kontrastu smakowego.
  7. Makaron ułóż na dnie naczynia żaroodpornego lub formy. Następnie rozłóż brokuły i całość zalej sosem.
  8. Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż płatki migdałów. Powinny być lekko przyrumienione. Gotowymi płatkami posyp z wierzchu całe danie (możesz posypać całość tartym serem i zapiec w piekarniku).