Dorsz pieczony


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g filetów z dorsza
  • 3 pory
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól pieprz
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • oliwa

Doskonały przepis na pieczonego dorsza. Soczysta ryba pod pierzynką z duszonych w śmietance porów - niebo w gębie. A do tego banalnie proste w przygotowaniu.

Przepis na: Dorsz pieczony

  1. Rybę dokładnie osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, natrzyj oliwą oraz przypraw solą, pieprzem i ziołami. Odstaw na 30 minut.
  2. W tym czasie pory przetnij wzdłuż na pół i dokładnie umyj. Następnie posiekaj je na półksiężyce.
  3. Na rozgrzaną, suchą patelnię wrzuć pokrojone pory i przesmaż.
  4. Następnie zalej je śmietanką i doprawiamy solą oraz pieprzem. Duś 10 minut na małym ogniu, a pod koniec dodaj odrobinę soku z cytryny.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  6. Dno naczynia żaroodpornego wysmaruj oliwą, następnie ułóż warstwę filetów i przykryj pierzynką z porów.
  7. Włóż do pieca na 15 minut.