Babka piaskowa


10 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 150 g mąki pszennej
  • 250 g mąki ziemniaczanej
  • 250 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • masło
  • bułka tarta
  • cukier puder

TO CI SIĘ PRZYDA

  • trzepaczka do jajek
  • mikser
  • drewniana szpatułka
  • keksówka

Przepis na doskonałą babkę piaskową. Poznaj sekret magicznego ciasta dwukolorowego - warstwa waniliowa oraz czekoladowa. Przepyszne ciacho.

Przepis na: Babka piaskowa

  1. Rozgrzej masło w rondelku i odstaw do ostudzenia.
  2. Oddziel żółtka jajek od białek.
  3. Do białek dodaj odrobinę soku z cytryny i ubij na sztywną pianę.
  4. Dodaj cukru i cukru waniliowego i bij do momentu, aż kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
  5. Do piany dodaj żółtka i zmiksuj na najmniejszych obrotach.
  6. Do osobnej miski przesiej mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie wymieszaj szpatułką.
  7. Ostudzone masło wlewaj po łyżce do mąki i całość wymieszaj.
  8. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
  9. Natłuść keksówkę wewnątrz masłem i oprósz bułką tartą.
  10. Wlej do niej 2/3 masy.
  11. Pozostałą część zmieszaj z 1 łyżką kakao i również wlej do keksówki.
  12. formę włóż do piekarnika na 45 minut.
  13. Po wystudzeniu posyp cukrem pudrem.