Pizza Margherita


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 20 g drożdży
  • 300 g mąki pszennej typ 600
  • 180 ml wody
  • sól cukier
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Dodatki:

  • 250 g sera Mozzarella
  • pęczek bazylii
  • 1 puszka pomidorów
  • tymianek
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender
  • stolnica
  • pergamin
  • miska
  • wałek
  • tarka o grubych oczkach

Klasyczna pizza Margherita z domowym sosem pomidorowym oraz mozzarellą i świeżą bazylią. Doskonałość w każdym elemencie.

Przepis na: Pizza Margherita

  1. Do miski wlej połowę ciepłej wody i rozkrusz drożdże. Dodaj 1 łyżeczkę cukru i tyle mąki aby powstała konsystencja kwaśnej śmietany. Całość wymieszaj trzepaczką i odstaw pod przykryciem z bawełnianej ściereczki na 15 minut w ciepłe miejsce.
  2. Gdy drożdże wyrosną dodaj do nich przesianą resztę mąki, 1 łyżeczkę soli, pozostałą wodę i oliwę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Gdy powstanie ciasto, przełóż je na stolnicę i ugniataj przez około 5 minut.
  4. Gotową kulę ciasta ponownie włóż do podsypanej mąką miski i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
  5. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę.
  6. W garnku rozgrzej 2 łyżki oliwy i zeszklij na niej cebulę. Następnie dodaj czosnek.
  7. Po 20 sekundach dodaj do środka pomidory i wszystkie przyprawy z ziołami. Gotuj ok 12 minut, a następnie zblenduj. Gotuj jeszcze przez 5 minut pod przykryciem.
  8. Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach
  9. Po tym czasie podziel kulę na 5 mniejszych części - jeśli chcesz mieć bardzo cienkie placki lub na 3-4 jeśli nieco grubsze.
  10. Ułóż kulę na blacie podsypanym mąką i rozwałkuj placek o grubości 3 mm. Następnie przełóż na papier do pieczenia.
  11. Nagrzej piec do temperatury 240 stopni C razem z blachą wewnątrz.
  12. Pizzę posmaruj 1 łyżką sosu, a następnie rozłóż na nim Mozzarellę.
  13. Przełóż całość na gorącą blachę i włóż do pieca na 5 – 7 minut.