Koreczki


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g mozzarelli
  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 20 listków bazylii
  • 1 gruszka konferencja
  • 1 ser z niebieską pleśnią
  • 10 orzechów włoskich
  • 150 g żółtego sera
  • 5 ogórków konserwowych
  • 5 plastrów papryk konserwowych
  • 10 białych winogron
  • 10 ciemnych winogron

Karnawał w pełni, warto zatem pomyśleć o klasyce każdej imprezy, czyli o koreczkach. Macie dość banalnych przekąsek, spróbujcie nasze cztery warianty.

Przepis na: Koreczki

  1. Żółty ser w kawałku pokrój w grubą kostkę.
  2. Winogrona i pomidorki koktajlowe przekrój na połówki.
  3. Mozzarelle odsącz z zalewy.
  4. Ogórki pokrój w kawałki grubości 1 cm.
  5. Gruszkę obierz i przetnij na pół. Następnie pokrój w kostkę o grubości 1,5 cm.
  6. Paprykę konserwową pokrój w kostkę.
  7. Ser pleśniowy pokrój w kostkę o grubości 1 cm.
  8. Orzechy dokładnie obierz z łupin.
  I wersja: Na wykałaczkę nabij połówkę pomidorka koktajlowego, następnie kwadracik lub już gotową małą kulkę mozzarelli oraz listek świeżej bazylii II wersja: Nabij na wykałaczkę kawałek sera, następnie plaster konserwowego ogórka oraz ciemne winogrono. III wersja: Nabij kostkę gruszki, kawałek sera pleśniowego oraz pół orzecha włoskiego. Doskonała kompozycja smakowa. IV wersja: Nabij kawałeczek żółtego sera, papryki konserwowej i jasnego winogrona. Gotowe koreczki zakryj folią aluminiową aby nie wyschły do czasu przyjścia gości.