Cannelloni


6 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g makaronu Cannelloni
  • 100 g parmezanu
  • Sos boloński:

  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g boczku
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 120 ml mleka
  • 1 puszka pomidorów
  • 240 ml bulionu wołowego
  • sól i pieprz
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • Sos beszamel:

  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • sól i biały pieprz
  • gałka muszkatołowa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • rękaw do wyciskania
  • naczynie żaroodporne

Oryginalne włoskie cannelloni w zasięgu twojego widelca. Przepis na delikatne cannelloni z tradycyjnym sosem bolońskim skąpane pod beszamelem to danie, które zrobi się prawie samo.

Przepis na: Cannelloni

  1. Cebulę i boczek posiekaj w drobną kostkę.
  2. Seler pokrój w krótkie segmenty.
  3. Czosnek drobno posiekaj.
  4. Na suchą i zimną patelnię wrzuć boczek a następnie ustaw ją na palniku z włączoną średnią mocą.
  5. Gdy powstaną skwarki dodajemy cebulę i zeszklij ją. Gdy się przyrumieni zdejmij ją wraz z boczkiem, pozostawiając wytopiony tłuszcz.
  6. Na wytopionym tłuszczu podsmaż mięso wołowe. Gdy się przyrumieni dodaj boczek z cebulą oraz seler naciowy.
  7. Po 2 minutach smażenia dodaj czosnek i smaż 30 sekund.
  8. Następnie dodaj mleko, bulion wołowy oraz pomidory z puszki. Dopraw solą, pieprzem, tymiankiem, oregano i bazylią.
  9. Przykryj garnek i duś 3 godziny.
  10. Do osobnego rondelka wrzuć masło. Gdy się rozpuści dodajemy mąkę pszenną i stwórz jasną zasmażkę.
  11. Po 1 minucie dolej zimne mleko, wymieszaj trzepaczką i gotuj, aż zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany.
  12. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  13. Naczynie żaroodporne wysmaruj oliwą.
  14. Gotowy farsz mięsny włóż do rękawa i wytnij otwór szerokości średnicy rurki Cannelloni.
  15. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  16. Przytrzymując kciukiem jeden otwór surowej rurki, wyciśnij farsz do środka.
  17. Gotowe Cannelloni układaj jedna obok drugiej. Całość zalej beszamelem i posyp startym parmezanem.
  18. Włóż do piekarnika i piecz 40 minut.