Sos do karpia


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 ml jasnego piwa pszenicznego
  • 200 ml bulionu
  • 1 kora cynamonu
  • 2 anyże gwiazdkowe
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 ziarna kardamonu
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 5 goździków
  • 1/3 kostki masła
  • sól i pieprz

Porada szefa kuchni

Jeśli obawiasz się że cukier podczas karmelizacji za bardzo się przypali, możesz gotować go z wodą aż do jej odparowania. Proporcje: na 100 g cukru 50 ml wody. Taki sposób wymaga więcej czasu, jednak ułatwi Ci kontrolę nad całym procesem.

Ciekawy pomysł na urozmaicenie świątecznego karpia. Wspaniały sos, którego aromat nie pozwoli zapomnieć Wam o świętach. Poznajcie sos do na bazie jasnego, pszenicznego piwa.

Przepis na: Sos do karpia

  1. Na rozgrzana patelnię wsyp cukier i zrób karmel. Robiąc karmel cały czas pilnuj go aby się nie przypalił. Nie używaj żadnych przyrządów do mieszania, jedynie wykonuj okrężne ruchy patelnią.
  2. Wyciśnij sok z połowy pomarańczy.
  3. Imbir pokrój w drobne plastry.
  4. Następnie wlej jasne pszeniczne piwo i pozwól, aby alkohol wyparował.
  5. Wlej bulion i sok z pomarańczy.
  6. Dorzuć pozostałe przyprawy.
  7. Całość gotuj aż sos zredukuje się do ilości całej szklanki.
  8. Wykonując energiczne, okrężne ruchy patelnią dodaj masło i kręć aż całe się rozpuści.