Łazanki z makiem


10 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 900 g masy makowej
  • 400 g makaronu łazanki
  • 250 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 30 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 30 g migdałów
  • 1 łyżka olejku migdałowego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 70 ml mleka

Świąteczne łazanki z makiem - ten słodki smak jest zwieńczeniem każdej Wigilii. Poznajcie naszą wersję, której przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu, a zachwyci domowników.

Łazanki z makiem przepis

  1. Do garnka wlej dużą ilość wody. Posól dopiero, gdy się zagotuje. Do lekko osolonego wrzątku wrzuć 400 g makaronu łazanki i gotuj wedle wskazań na opakowaniu.
  2. Orzechy włoskie siekaj drobniej nożem. Żurawinę i rodzynki zalej wrzątkiem, aby zmiękły.
  3. Do dużej miski dodaj gotową masę makową, wrzuć także miód, esencję waniliową, olejek migdałowy, płatki migdałów, kandyzowaną skórkę pomarańczową, odsączone rodzynki i żurawinę oraz orzechy.
  4. Ugotowany makaron odcedź i przelej zimną wodą.
  5. Chłodny i odsączony makaron dodaj do masy makowej. W celu lepszego połączenia się dość gęstej masy, dolej mleko.
  6. Najlepszy efekt smakowy osiągniesz, gdy pozostawisz łazanki z makiem na całą noc w celu przegryzienia się smaków.