Pieczone pierogi drożdżowe z grzybami


10 osób
Trudne

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto drożdżowe:

  • 700 g maki pszennej typ 550
  • 250 g margaryny
  • 3 jajka cukier
  • 3/4 szklanki mleka
  • 30 g drożdży
  • szczypta soli
  • Farsz:

  • 800 g pieczarek
  • 40 g suszonych podgrzybków
  • szczypta soli i pieprzu
  • natka pietruszki
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • tymianek
  • 2 cebule
  • masło
  • olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • lniana ściereczka

Wspaniały przepis na świąteczne drożdżowe pierogi z farszem pieczarkowo - grzybowym.

Przepis na: Pieczone pierogi drożdżowe z grzybami

  1. Suszone grzyby włóż do miski i zalej szklanką wrzątku.
  2. Do miski wlej 1/3 szklanki podgrzanego do 36 °C mleka. Dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru oraz tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany. Całość mieszaj trzepaczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut, przykrywając bawełnianą ściereczką.
  3. Na stolnicy przesiej resztę mąki pszennej (typ 550) i dodaj margarynę pokrojoną na mniejsze kawałki. Posiekaj mąkę wraz z margaryną, aż powstaną grudki wielkości ziarenek ryżu.
  4. Następnie dodaj zaczyn, który już urósł, resztę ciepłego mleka, 1 całe jajko, 1 żółtko oraz szczyptę soli.
  5. Wyrabiaj ciasto ok. 100 razy, aż powstanie gładka kula. Następnie wstaw ją do miski podsypanej mąką, przykryj wilgotną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 h.
  6. Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  7. Cebule posiekaj w drobną kostkę.
  8. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, dodaj posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj pieczarki.
  9. Leśne grzyby drobno pokrój i wrzuć na patelnię razem z wodą, w której się moczyły.
  10. Całość lekko posól i pozostaw na palniku, aż cały płyn odparuje.
  11. Następnie dopraw go tymiankiem, solą, pieprzem oraz sosem sojowym. Gdy przestygnie dodaj posiekaną drobno natkę pietruszki.
  12. Ciasto drożdżowe podziel na 3 części. Jedną z nich rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy (na grubość ok. 0,5 cm). Dużą szklanką wytnij krążki, faszeruj jedną łyżką grzybów i zaklej jak zwyczajne pierogi.
  13. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200°C.
  14. Tą samą czynność wykonaj z pozostałymi częściami ciasta.
  15. Gotowe ułóż na blasze wyłożonej pergaminem.
  16. Pierogi drożdżowe posmaruj roztrzepanym jajkiem i włóż do pieca na 20 min. Po tym czasie powinny być złote na wierzchu i upieczone w środku.
Następnym razem polecamy spróbować również naszego przepisu na ruskie pierogi.