Śledzie korzenne


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 matijasów
  • 1 duża cebula
  • 200 ml oleju słonecznikowego
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 4 goździki
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 5 ziaren kardamonu
  • 5 cm kawałek imbiru

Wspaniały przepis na świątecznego śledzia w korzennej marynacie. Poznaj przepis na nietypowe wykorzystanie matjasów i stworzenie wspaniałego, korzennego aromatu.

Przepis na: Śledzie korzenne

  1. Pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, goździki, anyż gwiazdkowy i kardamon wrzuć na rozgrzaną, suchą patelnie i praż je przez krótką chwilę.
  2. Matijasy pokrój w poprzek na paski o szerokości 2 cm. Przełóż je do miski, dodaj olej, ocet oraz dopraw prażone przyprawy.
  3. Cebulę posiekaj w drobne piórka delikatnie posyp solą.
  4. Do pierwszej miski zetrzyj na drobnych oczkach imbir.
  5. Następnie dodaj 1 łyżkę miodu, musztardę, sos sojowy, cynamon, pieprz ziołowy oraz imbir i cebulę. Całość wymieszaj i pozostaw najlepiej na całą noc.