Filet z karpia


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 filety z karpia
  • sól i pieprz
  • mąka pszenna
  • olej
  • sok z cytryny
  • Sos piernikowy:

  • 500 ml ciemnego piwa
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 5 jagód jałowca
  • 3 łyżki cukru
  • sól i pieprz
  • 4 łyżki syropu malinowego
  • 6 pierniczków
  • 1 pomarańcza

Filet z karpia - nieodzowny element każdej Wigilii. Zamiast tradycyjnych dzwonek polecamy filet - mniej ości i więcej frajdy z jedzenia.

Filet z karpia przepis

  1. Filet z karpia natnij pionowymi ruchami noża - nacięcie w bardzo niewielkich odstępach (w ten sposób przetniesz ości). Ma powstać coś na kształt grzebienia, ale uważaj by nie przeciąć skóry.
  2. Następnie filet skrop sokiem z cytryny oraz dopraw solą i pieprzem, a następnie odstaw na 30 minut.
  3. W tym samym czasie przygotuj sos. Do rondla wsyp cukier i na małym ogniu zrób karmel. Uważaj by go nie spalić, bo sos będzie gorzki.
  4. Do złotego karmelu dolej 0,5 l ciemnego piwa i od razu przypraw liściem laurowym, zielem angielskim, rozgniecionymi nożem jagodami jałowca oraz solą z pieprzem do smaku.
  5. Zredukuj sos, aż powstanie ok. 1 szklanki płynu.
  6. Na sam koniec dodaj sok z jednej pomarańczy, syrop malinowy i posiekane drobno pierniczki (najlepiej bez polewy).
  7. Gotuj jeszcze chwilę na wolnym ogniu, aż całość zgęstnieje ( sos możesz przecedzić, a jeśli będzie za gorzki dodaj doń nieco miodu).
  8. Filety z karpia podziel na fragmenty o szerokości 5 cm.
  9. Kolejno obtocz je w mące pszennej i rozgrzej olej na patelni ( głębokość ok. 1 cm), oraz rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  10. Najpierw smaż od strony skóry, a następnie od mięsa.
  11. Gdy panierka będzie złota przerzuć je do pieca na 10 minut.
  12. Gotowe filety z karpia polej sosem piernikowym i podawaj.