Szukaj przepisu

Schabowe roladki z pieczarkami

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Wiele osób ma dylemat jak połączyć wykwintność oraz odświętność dania z jego prostotą. Jeśli i wy macie takie rozterki natury kulinarnej, polecam wam przepis na schabowe roladki nadziewane pieczarkami. Danie łatwe, a jakże pyszne i wykwintne.

  • Składniki:

  • pięć plastrów schabu bez kości, grubość ok. 2 cm
  • musztarda Dijon
  • chrzan tarty
  • sól, pieprz
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • masło, olej
  • kwaśna śmietana 18%
  • 10 dag żółtego sera
  • garść pietruszki
  • 2 kieliszki czerwonego wina

Przepis

Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje.

Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i dorzucamy 1 łyżkę masła. Gdy się cebula zeszkli zdejmujemy garnek z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę. Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy sznurkiem. Można bawić się w wykałaczki, ale dla zaawansowanych polecam smażyć bez nici.

Następnie smażymy roladki na oleju i maśle, aż się przyrumienią z każdej strony. Następnie podlewamy je czerwonym winem i dusimy ok. 1,5h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. damian pisze:

    ciekawe i proste danie, bez szaleństw, coś dla moich ,,prostych” umiejętności, dzięki za przepis

  2. js28 pisze:

    Pysznie wygląda! I z musztardą ! Już uwielbiam!

  3. W pisze:

    Jutro zrobię. Wyglądają bardzo apetycznie i już wyobrażam sobie ich smak ;-}

  4. mopswkuchni pisze:

    Piękne, uwielbiam roladki, a z pieczarkami to już w ogóle ubóstwiam. Zrobię na bank, bo mój mąż to pieczarkożerca totalny ;)

  5. Kapitan Cook pisze:

    Polecam boczniaki, ostatnio zrobiłem sos boczniakowy i mogę powiedzieć, że pieczarki się umywają. Polecam serdecznie

  6. kaska pisze:

    dlaczego te roladki maja brazowy kolor skoro dusza sie w czerwonym winie?

  7. Kapitan Cook pisze:

    gdyż wina dałem na początku troszkę za mało (resztka w butelce) i posiłkowałem się potem bulionem i wodą, które rozcieńczyły kolor.

Skomentuj


2 × = czternaście