Szukaj przepisu

Schabowe roladki z pieczarkami

2 godziny
5 osób
łatwe
Składniki
rolady
  • rolady
  •  schabowe-roladki-z-pieczarkami3
SKŁADNIKI
  • pięć plastrów schabu bez kości, grubość ok. 2 cm musztarda Dijon chrzan tarty sól, pieprz 30 dag pieczarek 1 cebula masło, olej kwaśna śmietana 18% 10 dag żółtego sera garść pietruszki 2 kieliszki czerwonego wina

Wiele osób ma dylemat jak połączyć wykwintność oraz odświętność dania z jego prostotą. Jeśli i wy macie takie rozterki natury kulinarnej, polecam wam przepis na schabowe roladki nadziewane pieczarkami. Danie łatwe, a jakże pyszne i wykwintne.

sposób przygotowania

Rozbijamy schaby na jak najcieńsze plastry. Następnie solimy i pieprzymy je. Jedną stronę (wewnętrzną) smarujemy musztardą oraz chrzanem. W rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła, na to wrzucamy pokrojone w małą kostkę pieczarki. Smażymy je, aż woda wyparuje. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę cebulę i dorzucamy 1 łyżkę masła. Gdy się cebula zeszkli zdejmujemy garnek z gazu i doprawiamy. Gdy całość lekko przestygnie dodajemy starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę. Taką masą nadziewamy schaby, po czym zwijamy w kształt roladki i zwijamy sznurkiem. Można bawić się w wykałaczki, ale dla zaawansowanych polecam smażyć bez nici. Następnie smażymy roladki na oleju i maśle, aż się przyrumienią z każdej strony. Następnie podlewamy je czerwonym winem i dusimy ok. 1,5h. Gdy dużo płynu wyparuje, można podlać roladki bulionem. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodajemy parę łyżek kwaśnej śmietany. Smacznego!

Autor przepisu:

  • damian

    ciekawe i proste danie, bez szaleństw, coś dla moich ,,prostych” umiejętności, dzięki za przepis

  • http://smaczniezjoanna.blox.pl/html js28

    Pysznie wygląda! I z musztardą ! Już uwielbiam!

  • http://jestsmacznie.blogspot.com/2011/02/pory-w-oliwie.html?spref=bl W

    Jutro zrobię. Wyglądają bardzo apetycznie i już wyobrażam sobie ich smak ;-}

  • http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/ mopswkuchni

    Piękne, uwielbiam roladki, a z pieczarkami to już w ogóle ubóstwiam. Zrobię na bank, bo mój mąż to pieczarkożerca totalny ;)

  • Kapitan Cook

    Polecam boczniaki, ostatnio zrobiłem sos boczniakowy i mogę powiedzieć, że pieczarki się umywają. Polecam serdecznie

  • kaska

    dlaczego te roladki maja brazowy kolor skoro dusza sie w czerwonym winie?

  • Kapitan Cook

    gdyż wina dałem na początku troszkę za mało (resztka w butelce) i posiłkowałem się potem bulionem i wodą, które rozcieńczyły kolor.