Szukaj przepisu

Schabowe roladki z pieczarkami

2 godziny
5 osób
Łatwe
Składniki
Schabowe roladki z pieczarkami
  • Schabowe roladki z pieczarkami
  •  schabowe-roladki-z-pieczarkami3
  •  IMG_0013
SKŁADNIKI
  • pięć plastrów schabu bez kości o grubość 2 cm
  • musztarda Dijon
  • chrzan tarty
  • sól i pieprz
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • masło
  • olej
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g żółtego sera
  • ½ pęczka pietruszki
  • 300 ml czerwonego wina
TO CI SIĘ PRZYDA
  • tłuczek do mięsa
  • folia spożywcza

Wiele osób ma dylemat jak połączyć wykwintność dania z prostotą. Jeśli i wy macie takie rozterki natury kulinarnej, polecam wam przepis na schabowe roladki nadziewane pieczarkami. Danie łatwe, a jakże pyszne i wykwintne.

sposób przygotowania

  1. Rozbij plastry schabu tłuczkiem do mięs pod przykryciem z folii spożywczej na grubość ok. 0,5 cm.
  2. Następnie dopraw je z obu stron solą i pieprzem, oraz z jednej strony wysmaruj odrobiną musztardą z chrzanem.
  3. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  4. Pieczarki dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój je w drobną kostkę.
  5. Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. W rondelku rozgrzej 2 łyżki masła i wrzuć pieczarki. Smaż je, aż woda wyparuje.
  7. Następnie dodaj cebulę i dorzuć 1 łyżkę masła. Gdy się cebula zeszkli zdejmij garnek z palnika i dopraw.
  8. Gdy całość lekko przestygnie dodaj starty żółty ser oraz posiekaną pietruszkę.
  9. Gotowym farszem nadziej schaby, po czym zwiń w kształt roladki i zwiń sznurkiem lub wykałaczką.
  10. Następnie smażymy roladki na oleju i maśle, a gdy się przyrumienią z każdej strony podlej je czerwonym winem i duś 1,5 godziny na małej mocy palnika.
  11. Gdy mięso będzie już miękkie, do sosu dodaj parę łyżek kwaśnej śmietany.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Schab ze śliwką wędzoną i przyprawami korzennymi
  • Tradycyjny polski kotlet schabowy
  • Golonka w musztardzie rosyjskiej i miodzie
  • Śląska rolada wołowa
  • Kotlet de volaille
  • damian

    ciekawe i proste danie, bez szaleństw, coś dla moich ,,prostych” umiejętności, dzięki za przepis

  • http://smaczniezjoanna.blox.pl/html js28

    Pysznie wygląda! I z musztardą ! Już uwielbiam!

  • http://jestsmacznie.blogspot.com/2011/02/pory-w-oliwie.html?spref=bl W

    Jutro zrobię. Wyglądają bardzo apetycznie i już wyobrażam sobie ich smak ;-}

  • http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/ mopswkuchni

    Piękne, uwielbiam roladki, a z pieczarkami to już w ogóle ubóstwiam. Zrobię na bank, bo mój mąż to pieczarkożerca totalny ;)

  • Kapitan Cook

    Polecam boczniaki, ostatnio zrobiłem sos boczniakowy i mogę powiedzieć, że pieczarki się umywają. Polecam serdecznie

  • kaska

    dlaczego te roladki maja brazowy kolor skoro dusza sie w czerwonym winie?

  • Kapitan Cook

    gdyż wina dałem na początku troszkę za mało (resztka w butelce) i posiłkowałem się potem bulionem i wodą, które rozcieńczyły kolor.