Wuzetka – ciasto W-Z


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • 150 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z cytryny
  • 3 łyżki oleju
  • Masa:

  • 800 ml kremówki 36%
  • 35 g żelatyny
  • 150 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • słoik powideł śliwkowych
  • Polewa:

  • 1 gorzka czekolada
  • 1 mleczna czekolada

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tortownica o średnicy 27 cm
  • duża miska
  • sito
  • trzepaczka do jajek

Klasyczne ciasto W-Z stworzone na cześć trasy W-Z. Poznajcie pyszną wuzetkę, chwila i już możecie cieszyć się tym smakołykiem w domowym zaciszu.

Wuzetka – ciasto W-Z przepis

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni C – grzałka dolna i górna.
  2. Oddziel białka od żółtek.
  3. W misce ubij na sztywną pianę białka z kilkoma kroplami soku z cytryny. Do piany dodaj cukier i ubijaj na niskich obrotach do momentu aż nie będą wyczuwalne kryształki cukru.
  4. Dodaj do całości żółtka i wymieszaj. Przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz kakao i wymieszaj łyżką
  5. Na sam koniec wlej olej, chwilę mieszaj i wylej do formy do pieczenia wyłożonej pergaminem.
  6. Ciasto włóż do pieca na 25 minut. Po 10 minutach zwiększ temperaturę do 180 stopni C.
  7. Aby sprawdzić czy ciasto jest gotowe wbij wykałaczkę i wyciągnij. Jeśli będzie „czysta” to znak że ciasto jest gotowe. Odstaw aby wystygło.
  8. Śmietanę ubij prawie na sztywno z cukrem pudrem i olejkiem waniliowym.
  9. W rondlu zagotowuj mleko, zmniejsz moc palnika na minimalny i dodaj żelatynę. Gotuj mieszając aż żelatyna się rozpuści
  10. Następnie wlej gorący płyn do ciągle miksowanej śmietany.
  11. W osobnej miseczce wymieszaj ½ łyżki wody, 1 łyżkę cukru i sok z ½ cytryny.
  12. Biszkopt przetnij wzdłuż na pół i oba kawałki posmaruj miksturą z wody i cytryny.
  13. Na pierwszy biszkopt wyłóż powidła śliwkowe.
  14. Następnie całą śmietanę i przykryj ją drugim ciastem.
  15. W garnku zagotuj wodę a na nim postaw miskę tak aby nie dotykała tafli wody (kąpiel wodna). W misce rozpuść czekolady połamane na kawałki.
  16. Gotowe ciasto z wierzchu polej masą czekoladową.