Ryba w galarecie – świąteczny przepis


4 osoby
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pstrągi
  • 1 marchew
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • sól
  • 1 duża cebula
  • połowa selera
  • natka pietruszki
  • połowa pora
  • mała puszka kukurydzy
  • mała puszka groszku
  • żelatyna

Przepyszna ryba w galarecie jest nieodzownym elementem każdej Wigilii. Poznajcie nasz wspaniały przepis na domowego pstrąga w galarecie, którego smak idealnie współgra z octem jabłkowym.

Ryba w galarecie – świąteczny przepis przepis

  1. Rybę dokładnie umyj oraz zeskrob łuski i pozostałości śluzu.
  2. Na desce rozłóż czysta ścierkę a na niej rybę. Zrób pionowe nacięcie za przednimi płetwami do kręgosłupa, oraz takie samo przy ogonie. Kolejne nacięcie wykonaj wzdłuż górnego konturu ryby i od tamtej strony elastycznym nożem do filetowania powoli małymi nacięciami wytnij filet (cały czas osuwając się po ościach).
  3. Z fileta odetnij dolną płetwę i pozostałe ości. Identycznie postąp z drugą stroną ryby.
  4. Z głowy ryby pozbądź oczu i skrzeli, a pozostałość umieść w garnku. Wrzuć warzywa na bulion (bez marchwi) a całość zalej 700 ml zimnej wody.
  5. Garnek postaw na średnim gazie i dopraw przyprawami. Gotuj 20 minut.
  6. Marchew posiekaj w drobną kostkę i wrzuć do garnka. Po 5 minutach zmniejsz ogień tak aby bulion delikatnie bulgotał i włóż filety. Całość gotuj przez 10 minut.
  7. Następnie filety wyjmij bardzo ostrożnie i odłóż na bok.
  8. Wywar przecedź przez podwójne albo bardzo gęste sito, i z powrotem wlej do garnka. Zagotuj go i wyłącz palnik.
  9. Z przecedzonych warzyw wybierz marchew i przełóż do naczynia.
  10. Do garnka dodaj żelatynę według zaleceń na opakowaniu. Jeżeli nie chce się rozpuścić, podgrzej lekko wywar, ale nie doprowadź do zagotowania.
  11. Na dnie formy rozłóż groszek, kukurydzę, marchew oraz rybę i całość zalej bulionem.
  12. Odstaw na bok do ostudzenia, a następnie do lodówki na 3 godziny
  13. Gdy galareta zacznie lekko tężeć, możesz dodać listki natki pietruszki dla dekoracji.