Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g ziemniaków
  • 2 średniej wielkości czerwone cebule
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 gałązka rozmarynu
  • ew. miód
  • Sos:

  • 3 łyżki octu jabłkowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka musztardy typu niemieckiego
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki bulionu

Klasyczna niemiecka sałatka ziemniaczana, czyli Kartoffelnsalad, to znakomity dodatek do mięs. Jest idealny do dań obiadowych, choć sam również smakuje wybornie. Poznaj sposób przygotowania bardzo prostej sałatki, która wzbogaci smak Twojego obiadu.

Kartoffelsalat – niemiecka sałatka ziemniaczana przepis

  1. Zagotuj wodę w garnku. Umyj dokładnie ziemniaki.
  2. Do wrzątku wsyp 1 łyżeczkę soli i dodaj ziele angielskie, liście laurowe oraz rozmaryn. Następnie dodaj ziemniaki i gotuj pod lekko uchyloną przykrywką.
  3. Do miseczki wlej ocet i dodaj sól z pieprzem. Całość wymieszaj. Następnie dodaj musztardę, olej oraz bulion i całość wymieszaj trzepaczką.
  4. Odlej wodę z garnka i odstaw, aby ziemniaki wystygły.
  5. Pokrój cebulę w drobną kostkę. Wystudzone ziemniaki również pokrój w niewielką kostkę.
  6. Do miski z ziemniakami dodaj cebulę oraz sos i całość zamieszaj. Następnie przykryj folią spożywczą i odstaw na 30 minut do lodówki.