Tarta z jabłkami


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • Kruche ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • Mus jabłkowy:

  • 1 kg jabłek Lobo
  • 1 cytryna
  • cukier
  • Wierzch jabłkowy:

  • 3 jabłka szara reneta
  • cukier puder
  • cukier kryształ
  • cynamon
  • woda sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma 25 cm
  • stolnica
  • wałek
  • pergamin
  • fasola do dociśnięcia ciasta
  • folia spożywcza
  • obieraczka
  • tarka o drobnych oczkach

Tarta z jabłkami we francuskim stylu. Poznaj klasykę lekko przerobioną na polską modłę. Kruche ciasto, kwaskowy mus jabłkowy i karmelizowane szare renety na wierzchu.

Przepis na: Tarta z jabłkami

  1. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj jajko, cukier waniliowy i pokrojone na małe kawałki masło. Całość siekaj do momentu aż masło będzie wielkości ziaren ryżu i zmiesza się z pozostałymi składnikami. Następnie ugniataj ciasto nadgarstkami.
  2. Ciasto uformuj w kulę i owiń folia spożywczą. Włóż do lodówki na 30 minut.
  3. Obierz jabłka Lobo (lub dowolna inna odmiana, która łatwo da się rozgotować). Wrzuć je do miski z zimną wodą z odrobiną soku z cytryny - aby nie ściemniały. Następnie zetrzyj je na najdrobniejszych okach tarki.
  4. Starte jabłka włóż do garnka i praż przez 15 minut wraz z cukrem i sokiem z cytryny.
  5. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C – grzałka dolna i górna.
  6. Ciasto rozwałkuj do grubości 0,5 cm, zroluj na wałek i przełóż do formy. W formie ciasto rozłóż i wyrównaj, a środek ponakłuwaj widelcem. Nadmiar ciasta przytnij.
  7. Na ciasto rozłóż pergamin i wysyp na niego fasolę. W takiej formie ciasto włóż do piekarnika na 20 minut. W połowie pieczenia wyjmij pergamin z fasolą.
  8. Obieramy jabłka Szarą Reneta i wrzuć do zakwaszonej wody z sokiem z cytryny.
  9. Następnie wytnij cienkie półksiężyce, które ponownie namocz w tej samej wodzie.
  10. Na gotowy spód wyłóż mus jabłkowy, a na niego wachlarz/rozeta z szarej renety, którą obficie posyp cukrem pudrem.
  11. Całość piecz w 180 st. C przez 15 minut, aż jabłka lekko się skarmelizują.
  12. Gotową tartę posyp cukrem kryształowym zmieszanym z cynamonem.