Zupa tajska


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 opakowanie krewetek Black Tiger
  • 1 opakowanie mieszanki owoców morza
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 trawa cytrynowa
  • 1 limonka
  • ½ papryczki chili
  • 200 ml mleczka kokosowego

TO CI SIĘ PRZYDA

  • obieraczka do warzyw

Wspaniała rozgrzewająca zupa tajska z owocami morza. Idealna propozycja na zimowe wieczory. Przenieś się do tropikalnej Azji i posmakuj egzotycznej zupy.

Przepis na: Zupa tajska

  1. Owoce morza jeśli są mrożone, rozmroź je.
  2. Limonkę dokładnie umyj, a następnie obierz z niej delikatnie skórkę obieraczką do warzyw.
  3. Imbir lekko oskrob łyżeczką. Następnie zrób w nim wiele nacięć tak aby miał formę grzebienia.
  4. Trawę cytrynową zmiażdż tępą stroną noża.
  5. Bulion wlej do garnka i ustaw go na palniku włączonym na średnią moc.
  6. Do zimnego jeszcze bulionu wrzuć skórkę z limonki, imbir, trawę cytrynową, pastę curry, sos rybny i sos sojowy.
  7. Całość gotuj 10 minut.
  8. Papryczkę chili razem z pestkami drobno posiekaj.
  9. Limonkę zroluj na blacie aby miąższ się wymasował i puścił więcej soku.
  10. Zawartość garnka przecedź, a płyn z powrotem umieść w garnku i wymieszaj z sokiem z limonki, papryczką chili, i owocami morza.
  11. Całość gotuj 10 minut.
  12. Do garnka dodaj mleko kokosowe i gotuj jeszcze 2 minuty na małej mocy palnika.