Szukaj przepisu

Karczek pieczony

90 minut
5 osób
łatwe
Składniki
Karczek pieczony z marynatą z musztardy, miodu i kolendry
  • Karczek pieczony z marynatą z musztardy, miodu i kolendry
  •  karczek-pieczony1
  •  karczek-pieczony3
SKŁADNIKI
  • 1 kg karkówki 2 duże cebule 2 łyżki kolendry w ziarnach 1 łyżka musztardy rosyjskiej 1 łyżka miodu 1 łyżka papryki słodkiej 0,5 łyżeczki chilli w proszku sól, pieprz 1 łyżka rozmarynu 1 łyżka tymianek 1 łyżka majeranku 10 ząbków czosnku 1 kieliszek czerwonego wina 5 łyżek oleju

Karczek pieczony jako podstawa uśmiechu na twarzy każdego prawdziwego mężczyzny. Szerokie spektrum doskonałości przepisu oparte na dogłębnej analizie organoleptycznej. Praca poparta przykładami.

sposób przygotowania

Karczek musimy wprzódy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie tworzymy marynatę. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oleju i dodajemy musztardę, miód, kolendrę (uprzednio w moździerzu utartą), papryki w proszku, sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, tymianek. Całość mieszamy na gładką, dość gęstą pastę. Nie zbaczając na okoliczności losu od razu smarujemy naszą karkówkę tą marynatą. Ząbki czosnku przecinamy na pół, na półząbki. Nożem robimy 20 nacięć na mięsie głębokości czosnku i je tam wkładamy. Tak przygotowany karczek odstawiamy do lodówki na całą noc, uprzednio szczenie zawinąwszy go w filię spożywczą. Następnego dnia bierzemy spory kawałek rękawa do pieczenia, zakręcamy jeden z końców, łączymy klipsem i obracamy folię tak, aby jej zszycie było na górze. Na dnie układamy plastry cebuli, następnie na tej poduszeczce karczek i zalewamy całość kieliszkiem czerwonego wina. Dość ciasno wyciskamy pozostałe powietrze z folii i spinamy drugi koniec. Tak przygotowane mięso ląduje w piecu nagrzanym do 180 st. C na ok. 1,5 h. Zasada jest prosta pieczemy tyle ile waży karkówka + 30 minut. Zatem 1 kg = 1,5h., 2 kg = 2,5h. Na ostatnie 15 minut rozcinamy górę folii i rumienimy na opcji grill chrupiącą skórkę. Osobiście robię to tak, że piekę karkówkę 1,5h., następnie wyłączam piekarnik i zostawiam mięso w środku. Kiedy przychodzi pora obiadowa załączam opcję grill i rumienię, a zarazem podgrzewam karkówkę. Z powstałego płynu można zrobić cudowny sos pieczeniowy. Smacznego

Autor przepisu:

  • Monika-Fadi

    Mięsko przepyszne!!!! Troszkę za długo się piekło i się rozwalało ale i tak było rewelacyjne. Polecam wszystkim, u nas napewno jeszcze nie raz zagości:-D