Szukaj przepisu

Karczek pieczony

Pin it

Czas przygotowania: 90 minut Drukuj przepis

Karczek pieczony, zwany również karkówką pieczoną to jedno z moich sztandarowych niedzielnych dań. Oczywiście zawsze zmieniam nieco marynatę, jednak kruchość i smak pozostaje zawsze niezmienny.

Potwierdzając hipotezę z intro należy zauważyć, że szerokość męskiego uśmiechu jest wprost proporcjonalna do ilości mięsiwa na jego talerzu - doświadczenia z autopsji oraz z obserwacji otoczenia.

Zatem drogie Panie, jeśli chcecie przez żołądek do serca mężczyzny trafić, nigdy nie omijajcie szerokim łukiem sklepów mięsnych, tylko boczkiem, boczkiem ku nim zachodźcie.

  • Składniki:

  • 1 kg karkówki
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki kolendry w ziarnach
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 0,5 łyżeczki chilli w proszku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka rozmarynu
  • 1 łyżka tymianek
  • 1 łyżka majeranku
  • 10 ząbków czosnku
  • 1 kieliszek czerwonego wina
  • 5 łyżek oleju

Przepis

Karczek musimy wprzódy dokładnie umyć i osuszyć. Następnie tworzymy marynatę. Do miseczki wlewamy 5 łyżek oleju i dodajemy musztardę, miód, kolendrę (uprzednio w moździerzu utartą), papryki w proszku, sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, tymianek. Całość mieszamy na gładką, dość gęstą pastę. Nie zbaczając na okoliczności losu od razu smarujemy naszą karkówkę tą marynatą.

Ząbki czosnku przecinamy na pół, na półząbki. Nożem robimy 20 nacięć na mięsie głębokości czosnku i je tam wkładamy. Tak przygotowany karczek odstawiamy do lodówki na całą noc, uprzednio szczenie zawinąwszy go w filię spożywczą.

Następnego dnia bierzemy spory kawałek rękawa do pieczenia, zakręcamy jeden z końców, łączymy klipsem i obracamy folię tak, aby jej zszycie było na górze. Na dnie układamy plastry cebuli, następnie na tej poduszeczce karczek i zalewamy całość kieliszkiem czerwonego wina. Dość ciasno wyciskamy pozostałe powietrze z folii i spinamy drugi koniec.

Tak przygotowane mięso ląduje w piecu nagrzanym do 180 st. C na ok. 1,5 h. Zasada jest prosta pieczemy tyle ile waży karkówka + 30 minut. Zatem 1 kg = 1,5h., 2 kg = 2,5h. Na ostatnie 15 minut rozcinamy górę folii i rumienimy na opcji grill chrupiącą skórkę.

Osobiście robię to tak, że piekę karkówkę 1,5h., następnie wyłączam piekarnik i zostawiam mięso w środku. Kiedy przychodzi pora obiadowa załączam opcję grill i rumienię, a zarazem podgrzewam karkówkę. Z powstałego płynu można zrobić cudowny sos pieczeniowy. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Monika-Fadi pisze:

    Mięsko przepyszne!!!! Troszkę za długo się piekło i się rozwalało ale i tak było rewelacyjne. Polecam wszystkim, u nas napewno jeszcze nie raz zagości:-D

Skomentuj


− 1 = jeden