Oryginalna lasagne bolognese


4 osoby
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • 6 płatów makaronu Lasagne
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 100 g boczku typu Pancetta
  • 3 gałązki selera naciowego
  • oliwa
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 240 ml bulionu wołowego
  • 240 ml mleka
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 marchew
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 5 ząbków czosnku
  • tymianek
  • oregano
  • bazylia
  • sól i pieprz
  • Beszamel:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 400 ml zimnego mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • biały pieprz
  • 200 g parmezanu

TO CI SIĘ PRZYDA

  • forma do keksa
  • trzepaczka

Przepis na oryginalną lasagne bolognese. Poznaj sekret tej doskonałej włoskiej zapiekanki z płatów makaronu i wołowego ragout. Ten smak Was na pewno zaskoczy.

Przepis na: Oryginalna lasagne bolognese

  1. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj w drobna kostkę.
  4. Seler pokrój w cienkie plasterki.
  5. Do garnka ustawionego na włączonym na średnią moc palniku wlej 2 łyżki oliwy i gdy będzie gorąca dodajemy cebulę oraz boczek. Smaż aż całość się lekko zarumieni.
  6. Następnie dorzuć mięso wołowe i przysmaż je, aż będzie mocno zarumienione.
  7. Po 4 minutach wlej do garnka wino i przystąp do deglasacji, czyli za pomocą drewnianej szpatułki zeskrob kawałki mięsa, które przywarły do dna naczynia i całość dokładnie wymieszaj.
  8. Gdy alkohol wyparuje dodaj posiekane ząbki czosnku seler naciowy oraz marchew. Całość zalewamy bulionem, mlekiem i puszką pomidorów. Doprawiamy solą, pieprzem, oraz tymiankiem, bazylią i oregano. Przykryj i duś na małej mocy palnika przez 3 godziny.
  9. Na sam koniec duszenia dodaj 2 łyżki przesianej mąki pszennej.
  10. Nastaw piekarnik na 180 stopni C.
  11. Do garnka wrzuć 2 łyżki masła i gdy się rozpuści dodaj 2 łyżki mąki. Mieszaj całość w celu uzyskania jasnej zasmażki.
  12. Następnie wlej zimne mleko i intensywnie mieszaj trzepaczką. Gotuj kilka minut, aż sos zgęstnieje do konsystencji kwaśnej śmietany. Doprawi go solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  13. Spód formy lekko podlej oliwą i ułóż na niej dwa płaty makaronu, jeden obok drugiego.
  14. Układaj w kolejności:
  • beszamel
  • trochę startego parmezanu
  • 1/2 mięsnego sosu wołowego
  • płaty makaronu,
  • beszamel
  • stary parmezan
  • sos wołowego
  • makaron
  • beszamel
  • spora warstwa parmezanu.
Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do pieca na 45 minut.