Tartaletki z pieczarkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g schłodzonego masła pokrojonego na małe kawałki
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • 300 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cebula
  • pieprz
  • olej do smażenia

TO CI SIĘ PRZYDA

  • sito
  • stolnica
  • folia spożywcza
  • foremki silikonowe do mufinek

Moi Drodzy, jest mi niezmiernie miło poinformować Was o tym, że mamy pierwszy gościnny przepis napisany przez naszą czytelniczkę, Kaję. Mam również nadzieję, że to nie będzie ostatni wpis, dlatego zachęcam wszystkich do wysyłania swoich dań.

Przepis na: Tartaletki z pieczarkami

  1. Mąkę przesiej i dokładnie zagnieć z wodą i masłem. Gotowe ciasto zawiń w folię i włóż do lodówki na 20 minut.
  2. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni C.
  3. Po tym czasie wyjmij ciasto i podziel na 6 części. Ciastem wyklej wnętrze foremek.
  4. Gotowe foremki włóż do piekarnika aby się lekko przyrumieniły.
  5. Pieczarki dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  6. Cebulę i czosnek obierz, a następnie pokrój w drobną kostkę. Dodaj odrobinę soli.
  7. W misce wymieszaj śmietanę z jajkami i wymieszaj. Lekko dopraw solą z pieprzem
  8. Na patelni rozgrzej tłuszcz i zeszklij odrobinę cebulę, czosnek i pieczarki.
  9. Do foremek włóż farsz i nalej odrobinę masy śmietanowej.
  10. Tartaletki włóż do pieca na 20 minut.