Karpatka


10 osób
Średnie

Składniki

SKŁADNIKI
  • Ciasto:

  • 135 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • sól
  • ½ łaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml wody
  • Krem:

  • 200 g masła
  • 720 ml mleka
  • 150 g cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • drewniana gałka
  • sito
  • forma do ciasta
  • pergamin
  • mikser
  • trzepaczka
  • drewniana szpatułka

Wspaniały klasyk na Waszym stole - wyborna karpatka. Ciasto zaparzane połączone z doskonałym kremem waniliowym. Już nigdy nie będziecie chcieli jeść kupnej karpatki.

Przepis na: Karpatka

  1. Go garnka wlej wodę, dodaj masło i szczyptę soli. Garnek postaw na palniku i gotuj na małej mocy aż składniki się połączą. Następnie dodaj do garnka przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość mieszaj drewnianą gałką ok 3 minut
  2. Następnie zdejmij całość z palnika i wystudź do ok 70 stopni C.
  3. Miksuj ciasto mikserem na wysokich obrotach i dodawaj po 1 jajku.
  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 210 stopni C z termoobiegiem.
  5. Powstałą gęstą masę podziel na pół i wyłóż na dwóch pergaminach wielkości standardowej blaszki. Warstwa będzie dość cienka, ok. 0,5 cm.
  6. Masę rozkładaj i wyrównuj zwilżoną drewnianą szpatułką. Łyżką w kilku miejscach dotknij ciasta i wyciągnij j w górę aby powstały spiczaste wierzchołki.
  7. Przygotowane masy włóż do pieca. Po 10 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni i dosuszaj je przez 15 – 20 minut, aż nabierze lekko złocistego koloru.
  8. Wanilię przetnij wzdłuż i wydrąż z niej ziarenka przy pomocy końcówki noża.
  9. Zagotuj w garnku mleko na krem (pozostaw ok. pół szklanki), dodaj do niego cukier i wanilię z ziarenkami. Gotuj 10 minut.
  10. Z pozostałej części mleka, 3 żółtek oraz mąk zrób zawiesinę, intensywnie mieszając je trzepaczką w miseczce.
  11. Następnie wyjmij laskę wanilii i wlej zawiesinę mączną. Cały czas intensywnie mieszaj trzepaczką. Gotuj 3 minuty
  12. Następnie masę budyniową wystudź w zimnej kąpieli wodnej.
  13. Gotowe ciasto wystudź.
  14. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem. Kolejno dodając do niego po 2 łyżki budyniu mieszaj całość łyżką.
  15. Gotową masę rozłóż na pierwszy płat ciasta i przykryj drugim. Ciasto włóż do lodówki na 2 godziny.
  16. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem i pokrój na kawałki.