Paluszki rybne


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 400 g białej ryby (filetowanej)
  • 1 kajzerka pszenna
  • 120 ml mleka
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • bułka tarta
  • olej słonecznikowy

Paluszki rybne są dobrą alternatywą dla tradycyjnej ryby smażonej w całości. Taką przekąską będą się zajadać nie tylko najmłodsi domownicy.

Przepis na: Paluszki rybne

  1. Kajzerkę namocz w mleku aż zmięknie.
  2. Wyciśnij mleko i włóż do blendera razem z rybą całym, surowym jajkiem i dopraw z solą z pierzem.
  3. Całość dokładnie zmiksuj, a następnie w pojemniku z przykrywka włóż na godzinę do lodówki.
  4. Z masy uformuj prostokąty i obtocz dokładnie w bułce tartej.
  5. Na patelni rozgrzej większą ilość oleju i delikatnie układaj zapanierowane paluszki.
  6. Obraca je przy pomocy szczypiec lub drewnianej szpachelki.
  7. Gotowe, w złocistym kolorze rozłóż na talerzu wyścielonym papierowym ręcznikiem aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  8. Gotowe paluszki podawaj z ulubionymi dodatkami.