Szukaj przepisu

Gruszki Piękna Helena

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Gruszki Piękna Helena, jak sama nazwa wskazuje, powstały na cześć Heleny Trojańskiej. Jest to doskonały deser na romantyczną kolację. Łączy w sobie waniliowy smak gruszki wraz z gorzką czekoladą i orzechowym posmakiem migdałów.

Przygotowanie tego rarytasu nie zajmie Wam dużo czasu, a za to możecie zaskoczyć Waszych gości wyszukanym deserem o „pięknej” nazwie.

  • Składniki:

  • 3 gruszki (konferencja lub klapsa)
  • 5 łyżek cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml brandy
  • 5 łyżek płatków migdałów
  • 9 kulek lodów waniliowych

Przepis

Zaczynamy od obrania gruszek i skropienia ich sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Niektórzy gotują całe gruszki w syropie, moim zdaniem lepiej jednak przechodzą aromatami, gdy są przepołowione.

W tym samym czasie do rondelka wlewamy ok. 2-3 szkl. wody, dodajemy sok z całej cytryny, cukier oraz przeciętą na pół laskę wanilii i wyjęte z jej środka ziarenka. Pod przykryciem gotujemy syrop ok. 5 minut.

Wracamy do gruszek, przecinamy je na pół i łyżeczką elegancko usuwamy gniazdo nasienne, a nożem trójkątnym nacięciem pozbywamy się końcówki, ogonek warto zostawić dla dekoracji. Tak przygotowane owoce wrzucamy do syropu i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy je ok. 15 minut - wszystko zależy jak twarde gruszki mieliśmy. Polecam do tego przepisu odmianę konferencja.

W tym samym czasie robimy płynną czekoladę. Na kąpieli wodnej (miska ułożona na garnku, w którym jest gotująca się woda) rozpuszczamy pokruszoną tabliczkę czekolady wraz z masłem. Na sam koniec dodajemy nieco brandy dla smaku.

Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów, uwaga, aby ich nie przypalić, bo zgorzknieją.

Wyjmujemy gruszki z syropu i studzimy. Chłodne owoce polewamy płynną czekoladą, posypujemy migdałami i podajemy z kulkami lodów waniliowych. Smacznego

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


7 × osiem =