Szukaj przepisu

Gruszki Piękna Helena

30 minut
3 osoby
łatwe
Składniki
gruszki-piekna-helena
  • gruszki-piekna-helena
  •  gruszki-piekna-helena2
  •  gruszki-piekna-helena3
SKŁADNIKI
  • 3 gruszki (konferencja lub klapsa) 5 łyżek cukru 1 laska wanilii 1 cytryna 1 gorzka czekolada 1 łyżka masła 50 ml brandy 5 łyżek płatków migdałów 9 kulek lodów waniliowych

Wspaniały przepis na słynne gruszki Piękna Helena. Skąpane w waniliowym syropie gruszki, oblane gorzką czekoladą z brendy i posypane chrupiącymi płatkami migdałów.

sposób przygotowania

Zaczynamy od obrania gruszek i skropienia ich sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Niektórzy gotują całe gruszki w syropie, moim zdaniem lepiej jednak przechodzą aromatami, gdy są przepołowione. W tym samym czasie do rondelka wlewamy ok. 2-3 szkl. wody, dodajemy sok z całej cytryny, cukier oraz przeciętą na pół laskę wanilii i wyjęte z jej środka ziarenka. Pod przykryciem gotujemy syrop ok. 5 minut. Wracamy do gruszek, przecinamy je na pół i łyżeczką elegancko usuwamy gniazdo nasienne, a nożem trójkątnym nacięciem pozbywamy się końcówki, ogonek warto zostawić dla dekoracji. Tak przygotowane owoce wrzucamy do syropu i na wolnym ogniu, pod przykryciem gotujemy je ok. 15 minut - wszystko zależy jak twarde gruszki mieliśmy. Polecam do tego przepisu odmianę konferencja. W tym samym czasie robimy płynną czekoladę. Na kąpieli wodnej (miska ułożona na garnku, w którym jest gotująca się woda) rozpuszczamy pokruszoną tabliczkę czekolady wraz z masłem. Na sam koniec dodajemy nieco brandy dla smaku. Na suchej patelni rumienimy płatki migdałów, uwaga, aby ich nie przypalić, bo zgorzknieją. Wyjmujemy gruszki z syropu i studzimy. Chłodne owoce polewamy płynną czekoladą, posypujemy migdałami i podajemy z kulkami lodów waniliowych. Smacznego

Autor przepisu: