Kurczak na butelce


6 osób
łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 cały kurczak ( 1 - 1,5 kg )
  • sól i pieprz
  • majeranek
  • estragon
  • cząber
  • mielona słodka i ostra papryka
  • 100 ml oleju
  • 1 butelka jasnego piwa

TO CI SIĘ PRZYDA

  • pergamin do pieczenia
  • folia spożywcza

Porada szefa kuchni

Do kurczaka na butelce możesz użyć jakiegokolwiek piwa sobie zażyczysz. w sklepach coraz częściej można znaleźć bardzo szeroką gamę piw regionalnych z Polski i zagranicy. Gorąco zachęcam do eksperymentowania z gatunkami piw, bo być może uda Wam się znaleźć nowy, lepszy smak tego dania. Na początek proponuję piwa pszeniczne, jasne i miodowe.

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce zwanego również siedzącym generałem jest bardzo prosty i nie wymaga skupianiu na nim dużej uwagi. wystarczy włożyć do pieca i co jakiś czas na niego zerkać. To danie jest świetnym pomysłem na obiad dla rodziny lub przyjaciół podczas, którego każdy sam zadecyduje jaką część mięsa nałoży sobie na talerz.

Przepis na: Kurczak na butelce

  1. Do miseczki wlej olej i dorzuć po jednej płaskiej łyżeczce soli, pieprzu, majeranku, cząbru, estragonu i obydwu papryk. Całość dokładnie wymieszaj.
  2. Gotową marynatą, w dużej misce dokładnie natrzyj kurczaka w wewnątrz i zewnątrz. Szczelnie zakryj folią spożywczą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc (dla niecierpliwych 3 godziny wystarczą).
  3. Następnie wyciągnij kurczaka wcześniej aby przed włożeniem do pieca osiągnął pokojową temperaturę.
  4. Piekarnik ustaw na termoobieg i rozgrzej do temperatury 180 stopni C.
  5. Butelkę z piwem dokładnie umyj i pozbądź się resztki kleju i etykiet.
  6. Następnie otwórz butelkę i nabij od spodu kurczaka tak aby szyjka wystawała ponad korpus (nie używaj do tego przepisu piwa w puszce - aluminium w wysokiej temperaturze jest rakotwórcze). Dobieraj butelki wysokością do wielkości kurczaka, szyjka musi wystawać na ok. 3 cm.
  7. Ustaw kurczaka na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i wylej na nią odrobinę wody. Całość włóż do pieca na godzinę jeśli kurczak waży 1 kg, na półtorej godziny jeśli waży 1,5 kg, na 2 godziny jeśli waży 2 kg, itd.
  8. Gdy piwo przestanie samoistnie wylewać się z butelki, wystarczy co 20 minut wsypać do środka 1/3 łyżeczki soli. To spowoduje że płyn obleje ponownie mięso.
  9. Pod koniec pieczenia wbij nóż w przestrzeń pomiędzy nóżką a tułowiem. Jeśli wypłynie przezroczysty płyn, oznacza to, że kurczak jest gotowy.