Szukaj przepisu

Kurczak na butelce

Pin it

Czas przygotowania: 2 godziny Drukuj przepis

Kurczak Generał, bo tak niektórzy go nazywają, jest doskonałym przepisem dla leniuchów. Wystarczy w przeddzień zamarynować całego kurczaka, a następnego dnia ,,nasadzić" go na tronie w postaci butelki piwa i zamknąć w piecu. W łatwy sposób otrzymujemy niezwykle soczystego kurczaka, który zachwyci Waszych gości.

Oczywiście możecie eksperymentować z rodzajem trunku, począwszy od piw smakowych, po cydr i szampana. Sekretem, który robi różnicę jest sól. A mianowicie nie liczcie na to, że piwo samo Wam będzie kipieć w piecu i polewać kurczaka. Aby uzyskać taki efekt co pół godziny wrzucamy do butelki 1/3 łyżeczki soli, wtedy powstaje istny gejzer, który otula naszego kurczaka.

  • Składniki:

  • 1 kurczak (1kg - 1,5kg)
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • estragon
  • cząber
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • olej
  • 1 butelka jasnego piwa

Przepis

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miseczki wlewamy olej i dorzucamy po jednej płaskiej łyżce soli, pieprzu, majeranku, cząbru, estragonu, papryki słodkiej w proszku, szczyptę chilli w proszku. Całość mieszamy i tak przygotowaną miksturą nacieramy dorodnego kurczaka. Najlepiej, aby miał ok. 1,5 kg. Zawijamy w folię spożywczą i pozostawiamy drób w lodówce najlepiej na całą noc.

Następnego dnia wyciągamy kurczaka szybciej, aby wkładając go do pieca, miał temp. pokojową. Nabijamy go od spodu na butelkę jasnego piwa. Uprzednio dokładnie myjemy butelkę z etykiet i kleju. Nie używajcie do tego przepisu piwa w puszce - aluminium w wysokiej temperaturze jest rakotwórcze.

Nabiwszy kurczaka na butelkę pozwalamy, aby gwint wystawał ponad szyję. Najlepiej dobierać butelki pod wysokość kurczaka.

Tak przygotowany drób ląduje w piecu nagrzanym do 180 st. C., termoobieg. Pieczemy go w zależności o wagi, 1kg - 1h., 1,5kg - 1,5h., itd. Warto blachę, na której spocznie Generał uprzednio podlać nieco wodą i wyłożyć pergaminem - ułatwia to potem mycie blachy.

Ostatnim naszym obowiązkiem jest dosypywanie co 30 minut do butelki po 1/3 łyżeczki soli, wtedy powstanie niewielka fontanna, która obleje kurczaka piwem. Pod koniec pieczenia wbijamy nóż w przestrzeń pomiędzy nóżką i tułowiem, jeśli wypłynie przezroczysty płyn, oznacza to, że kurczak jest gotowy. Nie wolno przeciągnąć kurczaka w piecu, gdyż wtedy będzie za suchy. Pozostaje nam już tylko pokroić go na części i pałaszować. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. skrętnik pisze:

    Mam pytanie. Czy w piekarniku gazowym też wyjdzie? Jak długo- w przybliżeniu- trzeba wówczas piec, no i jak zdjąć z tej butelki by poszło zgrabnie i bez oparzeń?

  2. Kapitan Cook pisze:

    polecam piec podobnie, po wyznaczonym czasie naciąć przestrzeń między nóżką i tułowiem i zobaczyć czy wypływa przezroczysty płyn. Najlepiej piec na oko. Kurczaka wyjmujemy we dwójkę, jedna osoba trzyma przez szmatkę lub papierowe ręczniki dół butelki, druga osoba wyjmuje kurczaka również za pomocą papierowych ręczników.

Skomentuj


+ 7 = piętnaście