Szukaj przepisu

Kurczak z pesto

30 minut
6 osób
łatwe
Składniki
Kurczak z pesto alla genovese
  • Kurczak z pesto alla genovese
  •  P1050369
SKŁADNIKI
  • podwójna pierś z kurczaka mozzarella pesto z bazylii curry sól pieprz oliwa

Pesto alla genovese, mozzarella i pierś z kurczaka - czyli moja wielka improwizacja. Pesto jest na tyle neutralną pastą, że pasuje prawie do wszystkiego, zarówno do chleba, makaronów, mięs, ryb jak i do zup. A najlepsze jest to, że pesto możemy zrobić samodzielnie!

sposób przygotowania

Pierś kroimy w kawałki, nie mogą być zbyt rozdrobnione! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dosłownie 2 łyżki. Piersi wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem i carry. Po ok. 5-8 minutach dodajemy 3 łyżeczki pesto. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę. Ja zawsze dodaję pół mozzarellki (ale tej dużej), a pół kroję i wrzucam do pomidorów, sałaty i bazylii. Idealnym dodatkiem są też domowe frytki. Niestety mój obiad był na szybko, więc uratowały mnie mrożonki!

Autor przepisu:

  • 44madzio

    ja polecam pesto klasyczne: zmiksowane orzeszki pinii, bazylia, parmezan i oliwa z oliwek. Bardzo droga wersja ale od święta polecam

  • Marchewka

    To akurat to pesto, tyle, że tym razem ze sklepu :) znalazłam naprawdę dobry substytut!

  • Majeczka

    Jeśli chodzi o sklepowe pesto, to polecam Monini. Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe i to jakoś najbardziej mi leży.