Szukaj przepisu

Kurczak z pesto

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Pesto alla genovese, mozzarella i pierś z kurczaka - czyli moja wielka improwizacja. Pesto jest na tyle neutralną pastą, że pasuje prawie do wszystkiego, zarówno do chleba, makaronów, mięs, ryb jak i do zup. A najlepsze jest to, że pesto możemy zrobić samodzielnie!

  • Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
  • mozzarella
  • pesto z bazylii
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przepis

Pierś kroimy w kawałki, nie mogą być zbyt rozdrobnione! Na patelni rozgrzewamy oliwę, dosłownie 2 łyżki. Piersi wrzucamy na patelnię, przyprawiamy solą, pieprzem i carry. Po ok. 5-8 minutach dodajemy 3 łyżeczki pesto. Na sam koniec wrzucamy pokrojoną w kosteczkę mozzarellę.

Ja zawsze dodaję pół mozzarellki (ale tej dużej), a pół kroję i wrzucam do pomidorów, sałaty i bazylii. Idealnym dodatkiem są też domowe frytki. Niestety mój obiad był na szybko, więc uratowały mnie mrożonki!

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. 44madzio pisze:

    ja polecam pesto klasyczne: zmiksowane orzeszki pinii, bazylia, parmezan i oliwa z oliwek. Bardzo droga wersja ale od święta polecam

  2. Marchewka pisze:

    To akurat to pesto, tyle, że tym razem ze sklepu :) znalazłam naprawdę dobry substytut!

  3. Majeczka pisze:

    Jeśli chodzi o sklepowe pesto, to polecam Monini. Wypróbowałam już chyba wszystkie możliwe i to jakoś najbardziej mi leży.

Skomentuj


× 6 = trzydzieści sześć