Szukaj przepisu

Sos balsamiczny

10 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
sos-balsamiczny
  • sos-balsamiczny
  •  sos-balsamiczny2
  •  sos-balsamiczny3
  •  sos-balsamiczny2
  •  sos-balsamiczny3
SKŁADNIKI
  • 1 łyżka miodu 10 łyżek octu balsamicznego 2 łyżki syropu malinowego

Sos balsamiczny, inaczej zwany kremem balsamicznym, jest rarytasem, z którym na pewno nie raz spotkaliście się w restauracjach. Dziś odkryjecie jego tajemnice.

sposób przygotowania

Stworzenie domowego sosu balsamicznego jest niesamowicie łatwe. Zaczynamy od rzeczy, która nie przyszłaby Wam do głowy, a mianowicie od szerokiego uchylenia okien oraz włączenia pochłaniacza na max. obroty. W przeciwnym razie ,,zaczadzicie" się oparami octu - strasznie gryzą one w gardło. Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny, 1 czubatą łyżkę miodu i dowolny dodatek smakowy, w moim przypadku syrop malinowy. Włączamy gaz i zaczynamy redukować nasz sos. Potrwa to ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy otrzymać mocno zredukowany krem balsamiczny, który będzie dość gęsty. Pamiętajcie, że z czasem będzie on coraz chłodniejszy i gęstszy, zatem nie ma sensu go za mocno redukować, zwłaszcza gdy chcecie go użyć później. Gotowym sosem balsamicznym polewamy nasze sałatki, np. sałatkę z rukoli. Świetnie zda się on również jako dekoracja talerzy, coś na wzór zdjęć powyżej. Smacznego!

Autor przepisu: