Szukaj przepisu

Sos balsamiczny

Pin it

Czas przygotowania: 10 minut Drukuj przepis

Dodawany do sałatek jako dressing, do dań jako efektowna dekoracja - te wszystkie opisy zbliżają nas do czegoś co zwie się mianem sosu balsamicznego. Wiele osób zastanawiało się jak uzyskać tak gęsty sos, przy okazji słodki i kwaśny.

Krem balsamiczny to nic innego jak zredukowany ocet balsamiczny z miodem oraz dodatkiem smakowym. Można go kupić w sklepach jako gotowy dodatek lub zrobić niewielkie ilości w domowym zaciszu.

  • Składniki:

  • 1 łyżka miodu
  • 10 łyżek octu balsamicznego
  • 2 łyżki syropu malinowego

Przepis

Stworzenie domowego sosu balsamicznego jest niesamowicie łatwe. Zaczynamy od rzeczy, która nie przyszłaby Wam do głowy, a mianowicie od szerokiego uchylenia okien oraz włączenia pochłaniacza na max. obroty. W przeciwnym razie ,,zaczadzicie" się oparami octu - strasznie gryzą one w gardło.

Na patelnię wlewamy ocet balsamiczny, 1 czubatą łyżkę miodu i dowolny dodatek smakowy, w moim przypadku syrop malinowy. Włączamy gaz i zaczynamy redukować nasz sos. Potrwa to ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy otrzymać mocno zredukowany krem balsamiczny, który będzie dość gęsty. Pamiętajcie, że z czasem będzie on coraz chłodniejszy i gęstszy, zatem nie ma sensu go za mocno redukować, zwłaszcza gdy chcecie go użyć później.

Gotowym sosem balsamicznym polewamy nasze sałatki, np. sałatkę z rukoli. Świetnie zda się on również jako dekoracja talerzy, coś na wzór zdjęć powyżej. Smacznego!

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


6 + siedem =