Szukaj przepisu

Sałatka z jajek

Pin it

Czas przygotowania: 30 minut Drukuj przepis

Od dawien dawna wiadomo, że doskonałym kompanem jajka jest brokuł. Polecam gotować go na parze, dzięki temu zachowuje swój kolor oraz walory witaminowe. Chrupkości dodadzą ziołowo-paprykowe grzanki, które zwieńczą naszą sałatkę z jajek dopiero na samym końcu, aby nie zmiękły.

Sos tworzymy na bazie majonezu i ketchupu – doskonała kompozycja. Pamiętajcie jednak, aby z nim nie przesadzić, gdyż wtedy może przyćmić swoim smakiem bohatera filmu, czyli jajko.

Co do jajka, dużo się rozpisywać nie będę. Szukajcie na bazarkach starszej pani lub chłopa z jajami - jeśli sprzedają jajka w małej ilości z koszyka wiklinowego, to wiedź, że są to jajka wiejskie. W sklepach szukajcie ,,zerówek", czyli ekologicznych jajek - w przypadku takich sałatek warto postawić na jakość głównego składnika.

  • Składniki:

  • 8 jajek
  • 1 brokuł
  • średni słoiczek papryki marynowanej
  • mała puszka kukurydzy
  • szczypiorek
  • 5 ogórków konserwowych
  • 10 dag żółtego sera
  • 10 dag szynki
  • 3 kromki chleba
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • słodka i ostra papryka w proszku
  • oliwa
  • Sos:

  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka musztardy

Przepis

Zaczynamy od ugotowania jaj na twardo. Warto uprzednio wodę nieco posolić, wtedy nie pękają. Gotujemy je od momentu wrzenia tylko 8 minut, potem od razu zalewamy zimną wodą, inaczej powstanie wokół żółtka zielonkawa powłoczka z siarki.

Brokuł w mniejszych różyczkach gotujemy na parze kilka minut, aby był al dente i nie stracił koloru. Przygotowujemy również grzanki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. Wrzucamy go na rozgrzaną oliwę, solimy, pieprzymy i doprawiamy paprykami w proszku oraz ziołami prowansalskimi. Przesmażamy kilka minut, aż powstaną chrupkie grzanki.

Ser, szynkę, paprykę kroimy w kostki o boku 0,5 cm. Ogórka w półksiężyce. Do miski wrzucamy również kukurydzę bez zalewy oraz pokrojonego drobniej wystudzonego brokuła. Wszystko mieszamy z sosem powstałym na bazie połączenia ketchupu, majonezu, musztardy i śmietany. Doprawiamy naszą sałatkę solą i pieprzem. Zwieńczeniem dania są jajka pokrojone w ósemki, szczypiorek drobno posiekany oraz nasze grzanki. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Komentarze:

  1. Ślązaczka pisze:

    Sałatka na pewno bardzo smaczna. Ja jednak odrzucę brokuł, gdyż nie wszyscy lubią to warzywo.

  2. zosia21 pisze:

    zrobię na wielkanoc, ale też bez brokuła, bo go ni lubię i nigdy sie do niego nie przekonam :)

Skomentuj


cztery + 1 =

Najnowsze pytania