Sos chrzanowy


3 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 ml śmietanki 30%
  • średniej wielkości korzeń chrzanu
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 2 łyżki mąki pszennej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach

Sos chrzanowy - szybki w przygotowaniu i doskonały w smaku. Najlepszy ze świeżego chrzanu, ale dla leniwych chrzan ze słoika też zda egzamin.

Przepis na: Sos chrzanowy

  1. Umyj i obierz korzeń chrzanu, a następnie zetrzyj go na tarce. Możesz użyć chrzanu ze słoiczka.
  2. W garnku zagotuj śmietankę i dodaj 2 łyżki chrzanu.
  3. Dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną cukru.
  4. Gotuj sos przez ok. 4 minuty.
  5. Nalej do szklanki 120 ml zimnej wody i wymieszaj w niej 2 łyżki mąki pszennej.
  6. Wlej tyle płynu ze szklanki do sosu cały czas mieszając, w zależności od tego jak gęsty sos chcesz uzyskać.