Sos cytrusowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • sok z 1 pomarańczy
  • sok z 1/2 limonki
  • skórka z całej pomarańczy
  • skórka z całej limonki
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

TO CI SIĘ PRZYDA

  • tarka o drobnych oczkach
  • wyciskarka do owoców
  • mikser

Sos cytrusowy to idealny wytrawny dodatek do ryb i lekkich mięs. Znakomite zbalansowanie słodkiego i kwaśnego smaku. Poznajcie kwintesencję cytrusów w tym niepozornym sosie.

Przepis na: Sos cytrusowy

  1. Wrzuć do rondka masło i postaw na palniku włączonym na małą moc.
  2. Kiedy masło prawie się rozpuści, zdejmij rondel z palnika.
  3. Zetrzyj delikatnie wierzchnią warstwę skórki z pomarańczy oraz limonki przy pomocy tarki o najmniejszych oczkach.
  4. Wyciśnij do rondelka sok z całej pomarańczy i połowy limonki. Dodaj musztardę francuską, skórkę pomarańczy i limonki. Dopraw całość solą i cukrem.
  5. Miksuj wszystko przez ok. 2 minuty, aż powstanie gładka emulsja.