Makaron z kurkami


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • 300 g kurek
  • 200 ml zimnej śmietanki 30%
  • tymianek
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • masło
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku

Rewelacyjny przepis na błyskawiczny makaron z kurkami. Idealnie doprawione grzyby, wspaniały sos śmietanowy i tagliatelle al dente.

Przepis na: Makaron z kurkami

  1. Łyżka lub nabierak do makaronu sito
  2. W 2 garnkach zagotuj większą ilość wody. Do jednego z nich gdy zacznie się gotować dodaj łyżkę soli
  3. Kurki wrzuć do sita i polewając wodą potrząsaj nimi okrężnie aby woda spłukała zanieczyszczenia ( mrożone najpierw rozmroź w zimnej wodzie ).
  4. Następnie kurki wrzuć na 15 sekund do gotującej się, nieosolonej wody. Następnie zahartuj je zimną wodą i oczyść z pozostałych zanieczyszczeń. Teraz rozłóż je na papierowych ręcznikach aby wsiąknęły wodę.
  5. Do garnka z osoloną woda wrzuć makaron i gotuj go według instrukcji na opakowaniu o 1 minutę krócej.
  6. Osuszone, większe kurki rozdrobnij.
  7. Cebulę obierz i posiekaj na drobna kostkę.
  8. Pietruszkę posiekaj drobno.
  9. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i zeszklij cebulę. Gdy będzie złocista dodaj do niej kurki i smaż 5 minut.
  10. Następnie dodaj czosnek i po 1 minucie dodaj śmietankę. Całość dopraw solą, pieprzem, sosem sojowym i tymiankiem. gotuj 5 minut a następnie zdejmij całość z palnika.
  11. Gotowy makaron przerzuć prosto z wody do sosu przy pomocy łyżki do makaronu. Całość postaw na palniku i duś przez 2 minuty cały czas mieszając.
  12. Podawaj z posiekana natką pietruszki.