Kluski francuskie


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 5 jajek
  • 1/3 kostki masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • sól
  • pieprz biały

TO CI SIĘ PRZYDA

  • mikser

Kluski francuskie - klasyka wśród klusek obiadowych. Idealne jako zamiennik ziemniaków, ryżu czy klusek śląskich. Poznajcie ich sekret.

Przepis na: Kluski francuskie

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Masło w temperaturze pokojowej utrzyj mikserem w misce. Następnie cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Na koniec dodaj szczyptę soli i pieprzu i również ubij.
  3. W oddzielnej misce ubij białka na sztywną pianę. Gdy powstanie idealna piana dodawaj ją partiami do masy tłuszczowej na przemian z mąką, ciągle mieszając mikserem.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę wraz ze szczyptą soli.
  5. 1/4 ciasta wylej na płaski talerz i lekko go przechylając pozwól, aby masa spłynęła na jego brzeg.
  6. Następnie namoczoną we wrzątku łyżką zacznij strzepywać/ zgarniać kawałki ciasta do gotującej wody. Wygląda to jak odcinanie łyżką kawałków ciasta, która na pochylonym talerzyku wciąż spływa ku jego brzegowi.
  7. Poszczególne partie gotuj po 2 minuty i od razu wyławiaj sitem na durszlak. Można je przelać nieco olejem, aby się nie posklejały.
  8. Te same czynności powtórz z pozostałą częścią ciasta.