Krokiety z kapustą


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 4 naleśniki
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 średnia cebula
  • koperek
  • natka pietruszki
  • cząber
  • kminek
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 4 ziarna pieprzu
  • sól
  • majeranek
  • cukier
  • olej
  • bułka tarta
  • 2 jajka

Porada szefa kuchni

Jeżeli kapusta jest zbyt kwaśna, wystarczy żebyś ją spłukał pod bieżącą wodą i dokładnie odcisnął z wody. Jeśli jest a mało kwaśna dodaj do niej sok z cytryny.

Coś dla fanów postnych smaków - krokiety z kapustą. Wspaniały przepis pełen smaków i aromatów. Chrupiące krokiety nadziewane ziołową kapustą polane sosem koperkowym.

Krokiety z kapustą przepis

  1. Drobno posiekaj kapustę, a cebulę pokrój w drobną kostkę.
  2. W garnku rozgrzej 3 łyżki oleju i gdy tłuszcz będzie gorący dodaj cebulę. Po zaszkleniu wrzuć do garnka kapustę, listki laurowe, ziela angielskie i pieprz w ziarnach
  3. Całość zalej wodą tak, aby kapusta była zakryta płynem i gotuj pod przykrywką ok. 30 min - kapusta powinna być miękka i chrupiąca.
  4. Ostatnie 10 minut gotuj bez przykrycia, aby płyn odparował.
  5. Następnie dodaj 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, cząber, majeranek, kminek, odrobinę soli, cukru i całość przesmaż przez ok. 10 minut.
  6. Do tak przygotowanej, odparowanej kapusty po zdjęciu z gazu wrzuć po 2 łyżki posiekanego drobno koperku oraz natki pietruszki. Odstawiamy do wystygnięcia.
  7. Gdy farsz będzie chłodny ułóż 1/4 farszu na środku naleśnika, zawiń boki do środka, a następnie jeden koniec od naszej strony zawiń ku górze. W ten sposób powstanie zgrabny krokiet.
  8. Gotowe naleśniki obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej i smaż na złoto na rozgrzanym oleju.