Caprese


2 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 pomidory
  • 2 kule mozzarelli
  • pęczek bazylii
  • sól morska
  • pieprz gruboziarnisty
  • oliwa z oliwek

Porada szefa kuchni

Bazylii nie myj przed przygotowaniem, gdyż traci wtedy swoje olejki eteryczne. Można natomiast lekko obmyć całą doniczkę dzień wcześniej

Przepis na oryginalną sałatkę Caprese z pomidorami, bazylią i mozzarellą. Całość skropiona lekką oliwą bazyliową oraz posypana solą morską i gruboziarnistym pieprzem.

Przepis na: Caprese

  1. Pomidory i Mozzarellę pokrój w plastry o grubości 2 mm, a następnie poukładaj w kształt okręg. Kładź na przemian pomidora, Mozzarellę i listek bazylii.
  2. Następni listki bazylii złóż razem jeden na drugim i zroluj je w „cygaro”, a następnie drobno posiekaj.
  3. Przełóż bazylię do miski i zalej kilkoma łyżkami oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Gotowym sosem polej rozłożoną sałatkę.
  5. Dopraw solą morską oraz grubo mielonym pieprzem.
  6. Caprese najlepiej smakuje ze świeżym, wiejskim chlebem.