Szukaj przepisu

Zupa krem z kukurydzy

1 minuta
1 osoba
łatwe
Składniki
Zupa krem z kukurydzy z chili i mleczkiem kokosowym
  • Zupa krem z kukurydzy z chili i mleczkiem kokosowym
  •  zupa-krem-z-kukurydzy2
  •  zupa-krem-z-kukurydzy3
  •  zupa-krem-z-kukurydzy2
  •  zupa-krem-z-kukurydzy3
  •  zupa-krem-z-kukurydzy2
  •  zupa-krem-z-kukurydzy3
SKŁADNIKI
  • 3 kolby kukurydzy 800 ml bulionu drobiowego 400 ml mleczka kokosowego połowa papryczki chilli 1 limonka gałka muszkatołowa sól, biały pieprz 5 cm kawałek imbiru 1 duża cebula masło sezam

Zupa krem z kukurydzy - rozgrzewająca, pachnąca Tajlandią, a zarazem naszym swojskim polem kukurydzy. Nutka egzotyki w połączeniu z rodzimą kukurydzą wypada znakomicie.

sposób przygotowania

Zaczynamy od oddzielenia od kolby ziaren kukurydzy. Chwytamy ją pionowo i ścinamy nożem po kolei kolejne boki kolby. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła i gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz ziarna kukurydzy. Przesmażamy całość ok. 5 minut. Następnie wlewamy 800 ml bulionu drobiowego i dodajemy starty 5 cm kawałek imbiru, posiekaną drobno połówkę papryczki chilli. Zupę gotujemy tylko 10 minut, tyle wystarczy. Po tym czasie całość blendujemy. Oczywiście nie uzyskamy ekstra aksamitnej konsystencji, dlatego niezbędne jest przetarcie zupy przez sito. Gładki krem ponownie podgrzewamy i wlewamy 400 ml mleczka kokosowego. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyłączamy, gdy się prawie zagotuje i dopiero wtedy dodajemy sok z całej limonki. Gotową zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi i obowiązkowo z sezamem. Smacznego.

Autor przepisu: