Szukaj przepisu

Zupa krem z kukurydzy

Pin it

Czas przygotowania: 1 minuta Drukuj przepis

Aby docenić zupę krem z kukurydzy trzeba ją po prostu zrobić. Znajdziecie tu i pikantność chilli, kwaskowatość limonki oraz słodycz mleczka kokosowego. Banalnie prosta w przygotowaniu, ale zasmakuje każdemu.

Sama kukurydza jest dość mdła, więc musimy ją doprawić ostrzejszymi smakami. Dla polepszenia smaku możecie użyć kukurydzy uprzednio grillowanej i polewanej masłem. Raczej nie polecam kukurydzy z puszki.

  • Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 800 ml bulionu drobiowego
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • połowa papryczki chilli
  • 1 limonka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, biały pieprz
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 1 duża cebula
  • masło
  • sezam

Przepis

Zaczynamy od oddzielenia od kolby ziaren kukurydzy. Chwytamy ją pionowo i ścinamy nożem po kolei kolejne boki kolby. W garnku rozgrzewamy 3 łyżki masła i gdy tłuszcz będzie gorący dodajemy posiekaną drobno cebulę oraz ziarna kukurydzy.

Przesmażamy całość ok. 5 minut. Następnie wlewamy 800 ml bulionu drobiowego i dodajemy starty 5 cm kawałek imbiru, posiekaną drobno połówkę papryczki chilli. Zupę gotujemy tylko 10 minut, tyle wystarczy.

Po tym czasie całość blendujemy. Oczywiście nie uzyskamy ekstra aksamitnej konsystencji, dlatego niezbędne jest przetarcie zupy przez sito.

Gładki krem ponownie podgrzewamy i wlewamy 400 ml mleczka kokosowego. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wyłączamy, gdy się prawie zagotuje i dopiero wtedy dodajemy sok z całej limonki.

Gotową zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami ziołowymi i obowiązkowo z sezamem. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


8 − pięć =