Sos koperkowy


4 osoby
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • biały pieprz
  • sok z cytryny

TO CI SIĘ PRZYDA

  • praska do czosnku

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Domowy sos koperkowy jest idealny jako dodatek do sałatek i mięs. Sprawdza się również jako dip do przekąsek. Poznajcie jego aromat i smak.

Sos koperkowy przepis

  1. Wlej do miseczki jogurt oraz śmietanę.
  2. Koperek posiekaj i dodaj do miseczki oraz przeciśnij przez praskę ząbek czosnku.
  3. Dopraw całość solą i pieprzem oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Następnie dokładnie wymieszaj.
  4. Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 1 godzinę.