Sos bearneński – bearnaise


4 osoby
Łatwe
Składniki
Sos bearneński - bearnaise
  • Sos bearneński - bearnaise
SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • ⅓ kostki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki estragonu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek białego wina

Zupełna francuska klasyka - sos bearneński, z francuskiego zwany Sauce béarnaise. Pochodna słynnego sosu holenderskiego. Idealny dodatek do steków i mięs ciężkich.

sposób przygotowania

  1. Masło pokrój na kawałki i włóż go rondla. Postaw go na palniku włączonym na średnią moc i rozpuść. Następnie łyżką zdejmij biały osad z wierzchu i wyrzuć. Klarowane masło odstaw na bok.
  2. W osobnym garnku o niewielkiej średnicy zagotuj wodę i postaw na nim miskę tak aby nie dotykała tafli wody.
  3. Do osobnego garnka wrzuć estragon i dodaj łyżkę octu winnego oraz wino. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i zredukuj całość – prawie całkiem wyparował (otwórz okno włącz pochłaniacz ponieważ ocet wydziela duszące opary).
  4. Zmniejsz moc palnika i do miski nad gotującą się wodą (kąpieli wodnej) wrzuć żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Po 30 sekundach dodaj musztardę oraz po 1 łyżeczce białego wina i octu winnego. Całość miesza przez 4 minuty (co jakiś czas zdejmuj miskę z nad pary aby żółtko się nie ścięło).
  5. Po tym czasie do masy dolewaj powoli masło klarowane cały czas mieszając.
  6. Dopraw solą z pieprzem i dodaj estragon. Całość dokładnie wymieszaj.

Sos bearneński – bearnaise
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)
  • With love to cook

    Ten sos jest obłędny, ale przeraża mnie trudność jego przygotowania. Tak chyba jednak jest, że smak wymaga wysiłku :)

  • http://www.codogara.pl/author/kapitan-cook/ Kapitan Cook

    wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy trochę poćwiczyć na sosie holenderskim, a bearneński przyjdzie z łatwością. Pozdrawiam