Szukaj przepisu

Sos bearneński – bearnaise

20 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
Sos bearneński - bearnaise
  • Sos bearneński - bearnaise
SKŁADNIKI
  • 3 żółtka ⅓ kostki masła sól, biały pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżka białego wina 1 łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki estragonu 1 łyżka octu winnego 5 łyżek białego wina

Zupełna francuska klasyka - sos bearneński, z francuskiego zwany Sauce béarnaise. Pochodna słynnego sosu holenderskiego. Idealny dodatek do steków i mięs ciężkich.

sposób przygotowania

Zaczynamy od rozpuszczenia i sklarowania masła. Do rondelka wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło i topimy je na niewielkim gazie. Uwaga, aby go nie przypalić! Następnie powstałą na powierzchni masła pianę zbieramy łyżką. W ten sposób sklarowaliśmy masło i uzyskaliśmy więcej smaku masła w maśle. Odstawiamy nasz tłuszcz na bok. W średnim garnku tworzymy kąpiel wodną, czyli wlewamy do niego wodę i układamy na nim miskę, tak aby nie dotykała ona dnem powierzchni bulgoczącej wody. Gdy woda nam się podgrzewa, do osobnego rondelka wrzucamy estragon i wlewamy 1 łyżkę octu winnego oraz 5 łyżek białego wina. Ustawiamy naczynie na gazie i pozwalamy mu, aby cały płyn odparował, a estragon nabrał nieco smaczku. Gdy woda wrze, układamy na garnku miskę, przykręcamy gaz na minimalny i wrzucamy do miski 3 żółtka. Intensywnie mieszamy trzepaczką. Po 30 sekundach dodajemy musztardę oraz po 1 łyżce białego wina i octu winnego. Cały czas mieszamy przez ok. 4 minuty, aż powstanie gęsta, gładka masa. Warto pamiętać, aby co jakiś czas zdejmować miskę znad kąpieli wodnej, aby nie nabrała ona zbyt wysokiej temperatury. Gotową masę jajeczną zdejmujemy z kąpieli wodnej i zaczynamy małym ciurkiem wlewać doń sklarowane i lekko przestudzone masło, cały czas mieszając trzepaczką. Powinien powstać gęsty sos o aksamitnej konsystencji. Możemy go nieco rozwodnić 1 łyżką zimnej wody. Dosmaczamy solą i białym pieprzem oraz dodajemy lekko odparowany estragon. Mieszamy całość i podajemy jako sos do mięs, najlepiej steków. Smacznego.

Autor przepisu:

  • With love to cook

    Ten sos jest obłędny, ale przeraża mnie trudność jego przygotowania. Tak chyba jednak jest, że smak wymaga wysiłku :)

  • Kapitan Cook

    wbrew pozorom jest bardzo łatwy do przygotowania, wystarczy trochę poćwiczyć na sosie holenderskim, a bearneński przyjdzie z łatwością. Pozdrawiam