Sos bearneński – bearnaise


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 3 żółtka
  • ⅓ kostki masła
  • sól
  • biały pieprz
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka białego wina
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 2 łyżki estragonu
  • 1 łyżka octu winnego
  • 5 łyżek białego wina

Zupełna francuska klasyka - sos bearneński, z francuskiego zwany Sauce béarnaise. Pochodna słynnego sosu holenderskiego. Idealny dodatek do steków i mięs ciężkich.

sposób przygotowania

  1. Masło pokrój na kawałki i włóż go rondla. Postaw go na palniku włączonym na średnią moc i rozpuść. Następnie łyżką zdejmij biały osad z wierzchu i wyrzuć. Klarowane masło odstaw na bok.
  2. W osobnym garnku o niewielkiej średnicy zagotuj wodę i postaw na nim miskę tak aby nie dotykała tafli wody.
  3. Do osobnego garnka wrzuć estragon i dodaj łyżkę octu winnego oraz wino. Postaw na palniku włączonym na średnią moc i zredukuj całość – prawie całkiem wyparował (otwórz okno włącz pochłaniacz ponieważ ocet wydziela duszące opary).
  4. Zmniejsz moc palnika i do miski nad gotującą się wodą (kąpieli wodnej) wrzuć żółtka cały czas mieszając trzepaczką. Po 30 sekundach dodaj musztardę oraz po 1 łyżeczce białego wina i octu winnego. Całość miesza przez 4 minuty (co jakiś czas zdejmuj miskę z nad pary aby żółtko się nie ścięło).
  5. Po tym czasie do masy dolewaj powoli masło klarowane cały czas mieszając.
  6. Dopraw solą z pieprzem i dodaj estragon. Całość dokładnie wymieszaj.