Sałatka z kalafiorem


4 osoby
Łatwe
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 średni kalafior
  • 400 ml mleka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 15 cm kawałek ogórka wężowego
  • 5 jajek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 100 g żółtego sera
  • Sos koperkowy:

  • pęczek koperku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przepis na sałatkę z kalafiorem i lekkim sosem koperkowym. Fantastyczne połączenia smakowe, ale przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania.

Przepis na: Sałatka z kalafiorem

  1. Jajka ugotuj na twardo rozpoczynając od zimnej wody.
  2. Zaczynamy od podzielenia kalafiora na niewielkie różyczki. Następnie całość dokładnie płuczemy.
  3. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i dokładnie opłucz. Następnie włóż go do garnka, wlej mleko i tyle wody aby kalafior był cały zakryty.
  4. Gdy kalafior zacznie się gotować dodaj szczyptę soli i cukru oraz połóż drewnianą łyżkę na krawędzi garnka aby płyn nie wykipiał. Kalafiora gotuj aż będzie al dente. Następnie odsącz go z płynu i obficie zlej zimną wodą.
  5. Ser pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  6. Ogórka przetnij na pół a następnie na półksiężyce o grubości 0,5 cm
  7. Pomidorki przekrój na połówki.
  8. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  9. Jajka pokrój w ćwiartki.
  10. W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  11. W osobnej, większej misce wymieszaj składniki sałatki bez jajek. Jajka ułóż na wierzchu.
  12. Sałatkę polej z wierzchu sosem.

PODOBNE PRZEPISY

  • Kurczak w panierce z kalafiora
  • brokul1
  • Sałatka z jajek z brokułami i grzankami
  • Warzywa na parze z serkiem topionym
  • Brokuł-blanszowanie