Szukaj przepisu

Sałatka z kalafiorem

30 minut
4 osoby
Łatwe
Składniki
Sałatka z kalafiorem i sosem koperkowym
  • Sałatka z kalafiorem i sosem koperkowym
  •  salatka-z-kalafiorem31
  •  salatka-z-kalafiorem41
SKŁADNIKI
  • 1 średni kalafior
  • 400 ml mleka
  • 1 mała puszka kukurydzy
  • 15 cm kawałek ogórka wężowego
  • 5 jajek
  • 12 pomidorków koktajlowych
  • 100 g żółtego sera
  • Sos koperkowy:

  • pęczek koperku
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki majonezu
  • sól i pieprz

Przepis na sałatkę z kalafiorem i lekkim sosem koperkowym. Fantastyczne połączenia smakowe, ale przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania.

sposób przygotowania

  1. Jajka ugotuj na twardo rozpoczynając od zimnej wody.
  2. Zaczynamy od podzielenia kalafiora na niewielkie różyczki. Następnie całość dokładnie płuczemy.
  3. Kalafiora podziel na mniejsze różyczki i dokładnie opłucz. Następnie włóż go do garnka, wlej mleko i tyle wody aby kalafior był cały zakryty.
  4. Gdy kalafior zacznie się gotować dodaj szczyptę soli i cukru oraz połóż drewnianą łyżkę na krawędzi garnka aby płyn nie wykipiał. Kalafiora gotuj aż będzie al dente. Następnie odsącz go z płynu i obficie zlej zimną wodą.
  5. Ser pokrój w kostkę o grubości 0,5 cm.
  6. Ogórka przetnij na pół a następnie na półksiężyce o grubości 0,5 cm
  7. Pomidorki przekrój na połówki.
  8. Kukurydzę odsącz z zalewy.
  9. Jajka pokrój w ćwiartki.
  10. W małej miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki sosu.
  11. W osobnej, większej misce wymieszaj składniki sałatki bez jajek. Jajka ułóż na wierzchu.
  12. Sałatkę polej z wierzchu sosem.

Autor przepisu: Kapitan Cook

PODOBNE PRZEPISY

  • Kurczak w panierce z kalafiora
  • brokul1
  • Sałatka z jajek z brokułami i grzankami
  • Warzywa na parze z serkiem topionym
  • Brokuł-blanszowanie
  • Olga

    Czy ten trik z kipieniem tyczy się również samego mleka?

  • Kapitan Cook

    Jak najbardziej