Szukaj przepisu

Sałatka z kalafiorem

30 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
Sałatka z kalafiorem i sosem koperkowym
  • Sałatka z kalafiorem i sosem koperkowym
  •  salatka-z-kalafiorem31
  •  salatka-z-kalafiorem41
SKŁADNIKI
  • 1 średni kalafior mała puszka kukurydzy 15 cm kawałek ogórka wężowego 5 jajek 12 pomidorków koktajlowych 10 dag żółtego sera !Sos koperkowy: pęczek koperku 100 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz mleko

Przepis na sałatkę z kalafiorem i lekkim sosem koperkowym. Fantastyczne połączenia smakowe, ale przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania.

sposób przygotowania

Zaczynamy od podzielenia kalafiora na niewielkie różyczki. Następnie całość dokładnie płuczemy. W garnku gotujemy wodę na pół z mlekiem, w takiej objętości, aby kalafior został płynem przykryty. Gdy zacznie się gotować, wrzucamy różyczki kalafiora. Dodatkowo lekko solimy i cukrzymy wodę z mlekiem. Aby płyn nie wykipiał warto położyć poziomo na rantach garnka drewnianą łyżkę. Płyn będzie podchodzić do łyżki i się cofać, nie wykipi (taka kulinarna wersja przyzwoitki ;) Gdy kalafior będzie al dente, przelewamy go zimną wodą i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski kroimy żółty ser w kostki o wielkości 0,5 cm. Ogórka przecinamy wzdłuż na pół, a następnie na 0,5 cm półksiężyce. W misce ląduje również odcedzona puszka kukurydzy i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Kalafiora kroimy drobniej, aby nie dominował swoim rozmiarem. Całość mieszamy i na sam koniec dodajemy ćwiartki jajek ugotowanych na twardo. Sos tworzymy z wymieszania wszystkich składników, dodania posiekanego drobno koperku oraz doprawieniu solą i pieprzem. Polewamy nim naszą sałatkę z kalafiorem i wydajemy gościom. Smacznego.

Autor przepisu:

  • Olga

    Czy ten trik z kipieniem tyczy się również samego mleka?

  • Kapitan Cook

    Jak najbardziej