Makaron z pesto


1 osoba
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 doniczka bazylii
  • 3 łyżki słonecznika
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • ½ ząbka czosnku
  • sól i pieprz
  • 200 g makaronu Tagliatelle
  • tarty parmezan do posypania
  • prażony słonecznik do posypania

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny

Makaron z pesto - szybki, pożywny i niesamowicie smaczny. Jego przygotowanie zajmie Wam kilka minut, a smakiem powali na długie godziny. Poznajcie to proste - wyborne danie.

Przepis na: Makaron z pesto

  1. W garnku zagotuj większą ilość wody. Następnie dodaj do niej łyżkę soli i wrzuć makaron. Gotuj o 1 minutę mniej niż w instrukcji producenta na opakowaniu. Gotowy makaron odsącz z wody pozostawiając 5 łyżek płynu.
  2. Słonecznik upraż na rozgrzanej patelni bez użycia tłuszczu. Następnie odstaw go aby przestygł.
  3. Do wysokiego naczynia wrzuć liście z całego krzaku bazylii, parmezan, słonecznik i oliwę. Dopraw przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem oraz zblenduj całość na gładką masę.
  4. Patelnię postaw na włączonym na małą moc palnikiem i wlej na nią pesto. Dodaj makaron z odrobiną wody, dokładnie wymieszaj i całość smaż 2 minuty.
  5. Gotowe dani podawaj z prażonym słonecznikiem i tartym parmezanem.