Kminek


kminek

Kminek jest przyprawą od „zawsze” obecną w polskiej i ogólnie wschodniej kuchni. Dania z kapusty, grochu czy ziemniaków kojarzą nam się nieodłącznie z kminkiem. Jeśli znacie chleb litewski to wiecie, że on też jest dla tych co kminek uwielbiają.Czy nie mylę się uważając, że ostatnimi czasy został trochę zapomniany? Zapoznajmy się z jego wspaniałymi właściwościami.

Kminek to nasiona o aromatycznym zapachu i lekko piekącym, korzennym smaku. Stosujemy nasiona w całości lub w proszku. Kminek w proszku jest traktowany jako słodka przyprawa w kuchni pięciu przemian.

Szczypta mielonego kminku świetnie nadaje się do pierogów ruskich oraz do zupy ogórkowej.

Kminek stosujemy poza tym jako przyprawę do:

-sałatek, past

-kapusty, pieczonych jabłek i sera

-potraw smażonych lub zawierających dużą ilość tłuszczu: kotletów zbożowych, omletów

-wypieków: chleba, paluszków i pasztecików

-zup: grzybowej, ziemniaczanej, kapuśniaku

-składnik wódek (kminkówka) i likierów (alasz).

Zastosowanie kminku w tych ciężkostrawnych potrawach ma swoje uzasadnienie. Kminek działa  przeciwskurczowo w obrębie przewodu pokarmowego, poprawia trawienie oraz działa wiatropędnie. Dodatkowo działa sokopędnie i bakteriobójczo.

Napary z kminku polecane są matkom karmiącym, gdyż działają  mlekopędnie.

Polecam nasze dania z kminkiem: flaczki, fasolka po bretońsku, zupa fasolowa czy pierogi z kapustą i grzybami.

Fot. flickr.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes