Bazylia


bazylia

Bazylia coraz częściej towarzyszy nam przy codziennym kucharzeniu. Stanowi niezastąpiony składnik prawie wszystkich włoskich dań, świetnie komponuje się z makaronem i pomidorami. I zobaczcie z czym jeszcze.

Bazylia ma miły, korzenny, słodkawy i pikantny smak i zapach.

Jako przyprawy używa się świeżych lub suszonych liści lub całego ziela.  Zasada dodawania ziół dla wszystkich jest taka sama. Suszone zioła dodajemy na początku gotowania (aby miały czas „rozwinąć” swój aromat), świeże przy końcu.

Najlepsze zastosowanie bazylii w kuchni:

– sałatka caprese

– jako główny składnik pesto

– dodatek do makaronów (polecam nasz przepis na spaghetti carbonara)

– dodatek do zup

– dodatek do duszonych warzyw

– dodatek do twarożku

Można również nacierać zielem mięsa przed dalszym przyrządzaniem.

Jeżeli jesteście zainteresowani samodzielną uprawą bazylii to można ją stosunkowo łatwo uprawiać w ogródku. Wystarczy odchwaszczać i nawozić, najlepiej kompostem, gdyż nie lubi świeżego obornika.

Nasiona można wysiewać w maju wprost do gruntu, w rzędach co 30 cm. Gdy osiągną wysokość kilku centymetrów przerwać, zostawiając rośliny co 15-20 cm. Można też uprawiać w doniczce. Lubi stanowiska nasłonecznione, osłonięte od wiatru. Gleby żyzne, przepuszczalne, próchnicze. Należy podlewać z umiarem, ale regularnie, w południe, w ciepłe dni dodatkowo spryskiwać wodą. Zdarza się rzadko, ale może ją zaatakować mączniak lub mszyce. Należy wtedy roślinę zanurzyć w wodzie z mydłem, a następnie dokładnie opłukać.

Wybrane właściwości medyczne:

  • wzmacniające
  • przeciwzapalne
  • ściągające
  • przeciwbólowe
  • antybakteryjne
  • pobudzające
  • relaksujące
  • przeciwgorączkowe
  • wspomagające standardowe formy leczenia.

Fot. flickr.com

0.00 avg. rating (0% score) - 0 votes