Szukaj przepisu

Sos jogurtowy

Pin it

Czas przygotowania: 10 minut Drukuj przepis

Dziś do sałatek poleca się sos jogurtowy. Delikatny, kremowy, z dodatkiem świeżych ziół. Doskonały jako lekkie uzupełnienie dań mięsnych oraz samych sałatek.

Sekretem sosu jogurtowego jest oczywiście jogurt. Nie kupujcie w tym przypadku gęstych jogurtów typu greckiego czy bałkańskich. Lepsze będą rzadsze jogurty, choćby do picia. Sam jogurt posiada nieco kwaskowaty posmak, aby go zniwelować dodajemy odrobinę śmietany 18%. Dodatkowo jak powszechnie wiadomo tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku, zatem śmietana ładnie nam te smaki uwypukli.

Jeśli używamy suszonych ziół to uprzednio zalewamy je odrobiną wrzątku i odstawiamy przykryte szczelnie folią, aby nasiąkły. Ja dodałem świeżej natki pietruszki, koperku oraz bazylii. Sok z cytryny oraz limonki świetnie współgra z ziołowymi smakami.

  • Składniki:

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 1 czubata łyżka posiekanego koperku
  • 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 czubata łyżka posiekanej bazylii
  • sól, biały pieprz
  • sok z cytryny

Przepis

Przygotowanie sosu jogurtowego jest banalnie proste. Zaczynamy od jogurtu, który wlewamy do miseczki.

Następnie dodajemy do niego ok. 2 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%. Całość lekko mieszamy. Kolejny krok to zioła. Możecie dodać swoich ulubionych. Jeśli nie posiadacie ziół świeżych dodajcie suszone, ale uprzednio umieśćcie je w miseczce, zalejcie odrobiną wrzątku, przykryjcie szczelnie folią spożywczą i niech się zaparzają przez 10 minut. Po tym czasie odsączone zioła dodajemy do sosu.

Ja w swojej wersji użyłem natki pietruszki, koperku i bazylii drobno posiekanych (bazylię układamy listek na listku, zwijamy w cygaro i drobno kroimy). Wspólnym elementem obydwu sosów jest oczywiście sól i pieprz - polecam biały, w sosach lepiej się komponuje.

Ostatnim szlifem jest kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Wkładamy do lodówki na min. 2 h, aby sos przeszedł aromatami. Można dodać również odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. Smacznego.

Przepisy i porady godne polecenia:

Skomentuj


1 × = jeden