Szukaj przepisu

Sos jogurtowy

10 minut
1 osoba
łatwe
Składniki
Sos jogurtowy
  • Sos jogurtowy
  •  sos-jogurtowy2
  •  sos-jogurtowy1
  •  sos-jogurtowy2
  •  sos-jogurtowy1
SKŁADNIKI
  • 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 1 czubata łyżka posiekanej bazylii sól, biały pieprz sok z cytryny

Dziś do sałatek poleca się sos jogurtowy. Delikatny, kremowy, z dodatkiem świeżych ziół. Doskonały jako lekkie uzupełnienie dań mięsnych oraz samych sałatek.

sposób przygotowania

Przygotowanie sosu jogurtowego jest banalnie proste. Zaczynamy od jogurtu, który wlewamy do miseczki. Następnie dodajemy do niego ok. 2 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany 18%. Całość lekko mieszamy. Kolejny krok to zioła. Możecie dodać swoich ulubionych. Jeśli nie posiadacie ziół świeżych dodajcie suszone, ale uprzednio umieśćcie je w miseczce, zalejcie odrobiną wrzątku, przykryjcie szczelnie folią spożywczą i niech się zaparzają przez 10 minut. Po tym czasie odsączone zioła dodajemy do sosu. Ja w swojej wersji użyłem natki pietruszki, koperku i bazylii drobno posiekanych (bazylię układamy listek na listku, zwijamy w cygaro i drobno kroimy). Wspólnym elementem obydwu sosów jest oczywiście sól i pieprz - polecam biały, w sosach lepiej się komponuje. Ostatnim szlifem jest kilka kropel soku z cytryny lub limonki. Wkładamy do lodówki na min. 2 h, aby sos przeszedł aromatami. Można dodać również odrobinę czosnku przeciśniętego przez praskę. Smacznego.

Autor przepisu: