Flaki wołowe


8 osób
Średnie
Składniki
SKŁADNIKI
  • 1 kg flaków wołowych gotowanych
  • 3 l rosołu wołowego
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 średni seler
  • 2 średnie cebule
  • masło
  • olej
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 4 listki laurowe
  • 10 ziaren pieprzu
  • kminek
  • gałka muszkatołowa
  • ostra i słodka papryka
  • majeranek
  • 3 cm kawałek imbiru
  • majeranek
  • cząber
  • sól i pieprz
  • 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki mąki pszennej

PORADA SZEFA KUCHNI

Bardzo ważne jest aby na samym początku dobrze wygotować flaki. Dzięki temu procesowi pozbędziesz się specyficznego i nie pasującego do zupy zapachu. Flaki jako potrawa bardzo dobrze komponuje się z dużą ilością ziela angielskiego, liścia laurowego i majeranku.

Wreszcie są, oczekiwane, a zarazem znienawidzone przez wielu - flaki wołowe. Dziś w wersji doskonałej, idealnie doprawionej, łamiącej stereotypy wersji z baru mlecznego.

sposób przygotowania

  1. W garnku zagotuj 1,5 l wody.
  2. Flaki dokładnie opłucz i wrzuć do wrzątku. Chwilę je pogotuj, a następnie wylej wodę. W taki sposób trzy razy sparz flaki.
  3. Do dużego garnka wlej rosół i wsyp liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz odrobinę soli. Dorzuć flaki i gotuj przez 1 godzinę.
  4. Cebule obierz i posiekaj na drobną kostkę.
  5. Marchew, pietruszkę i seler obierz, a następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  6. Na patelni rozgrzej masło z odrobiną oliwy i mocno zeszklij cebule. Gdy będzie gotowa przerzuć ją do garnka.
  7. Następnie na tej samej patelni i z rozgrzej odrobinę masła z oliwą na dużej mocy palnika. Wrzuć starte warzywa i smaż je przez 4 minuty. Dodaj koncentrat i smaż kolejne 5 minut. Następnie całość umieść w zupie.
  8. Imbir zetrzyj na tarce o cienkich oczkach.
  9. Zupę dopraw kminem, cząbrem, gałką muszkatołową, imbirem i dużą ilością majeranku oraz papryki.
  10. Zmniejsz moc palnika pod garnkiem i gotuj pod przykryciem godzinę.
  11. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła i wsyp 4 łyżki mąki pszennej. Gdy zasmażka będzie lekko brązowa dodaj do niej kilka łyżek zupy, a następnie całość wlej do garnka z zupą cały czas mieszając
  12. Zupę dopraw solą z pieprzem i podawaj z pieczywem.