Szukaj przepisu

Flaki wołowe

2 godziny
8 osób
łatwe
Składniki
Flaki wołowe z papryką, majerankiem, natką pietruszki
  • Flaki wołowe z papryką, majerankiem, natką pietruszki
  •  flaki2
  •  flaki3
  •  flaki2
  •  flaki3
SKŁADNIKI
  • 1 kg flaków wołowych gotowanych 3 l wody 2 marchwie 1 pietruszka 1 średni seler 2 średnie cebule masło, olej 10 ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 10 ziaren pieprzu kminek gałka muszkatołowa ostra i słodka papryka w proszku majeranek 8 cm kawałek imbiru majeranek cząber sól, pieprz 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki mąki pszennej

Wreszcie są, oczekiwane, a zarazem znienawidzone przez wielu - flaki wołowe. Dziś w wersji doskonałej, idealnie doprawionej, łamiącej stereotypy wersji z baru mlecznego.

sposób przygotowania

Zaczynamy od pozbycia się specyficznego zapachu flaków. Wrzucamy je do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i wylewamy wodę. Powtarzamy tą czynność trzykrotnie, za każdym razem zmieniając wodę. Następnie wlewamy 3 litry świeżej wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz oraz trochę soli. Gotujemy nasze flaki przez 1 h. Można wodę zastąpić rosołem. Następnie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i masła. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu posiekaną drobno cebulę, następnie wrzucamy ją do zupy. Na tej samej patelni przesmażamy starte na grubych oczkach marchewki, seler i pietruszkę - po 4 minutach dodajemy je również do zupy. Najtrudniejsze w flakach je ich odpowiednie doprawienie. Zatem nie żałujemy papryk w proszku, majeranku, cząbru, kminku, gałki oraz startego na drobnych oczkach imbiru. Całość gotujemy, aż flaki będą miękkie, może to potrwać kolejną godzinę. Na sam koniec robimy clue programu, czyli zasmażkę. Topimy 3 łyżki masła, następnie dodajemy mąkę pszenną i przesmażamy całość. Wrzucamy również 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego. Po 1 minucie przesmażania na patelnię wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy trzepaczką. Tak lekko płynną zasmażkę dodajemy do zupy, cały czas mieszając trzepaczką. Na sam koniec jeszcze doprawiamy solą, pieprzem i podajemy z wiejskim chlebem lub w specjalnym chlebku. Smacznego.

Autor przepisu: