Zupa krewetkowa


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 1 paczka krewetek Black Tiger
  • 1 paczka krewetek koktajlowych
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • pęczek dymki
  • 2 trawy cytrynowe
  • 1 duży pomidor
  • 1 limonka
  • 5 łyżek słodkiego sosu chili
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 cm kawałek imbiru
  • papryczka chili
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • sól i pieprz

Zupa krewetkowa dla każdego - idealna kompozycja smaków wprost z Tajlandii. Delikatne mleczko kokosowe sprawi, że otrzymacie zupełną nową w smaku zupę krewetkową.

Przepis na: Zupa krewetkowa

  1. Dymki ukośnie pokrój w plastry.
  2. Imbir wiele razy ponacinaj. Powinien mieć formę grzebienia.
  3. Z papryczki usuń pestki, a następnie posiekaj a bardzo drobno.
  4. Trawę cytrynową rozgnieć tępą stroną noża.
  5. Pomidora sparz wrzątkiem a następnie obierz ze skóry. Wytnij szypułkę i pokrój w drobną kostkę.
  6. Do garnka wlej 1 l wody i dodaj imbir, trawę cytrynową, papryczkę, dymkę oraz sok z limonki. Całość gotuj pod przykryciem 15 minut.
  7. Po tym czasie do zupy wrzuć krewetki, wlej mleczko kokosowe oraz wszystkie pozostałe składniki.
  8. Zupę gotuj jeszcze 10 minut.