Marynowana papryka


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • papryki czerwone
  • Zalewa:

  • 1 l wody
  • 180 ml octu 10%
  • 1 łyżka soli
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku na słoik
  • 4 ziela angielskie na słoik
  • 1 liść laurowy na słoik

TO CI SIĘ PRZYDA

  • słoiki
  • garnek
  • ściereczki

Marynowana papryka - wspaniały dodatek do sałatek. Lekko kwaskowa, a zarazem słodkawa. Łatwo odchodzi od skórki. O niebo lepsza od tej ze sklepu.

Przepis na: Marynowana papryka

  1. Do garnka wlej 1 litr wody, dodaj octu 10%, sól, cukier i oliwę. Całość zagotuj i odstaw do wystygnięcia.
  2. Papryki umyj i pokrój w segmenty 5 x 5 cm.
  3. Włóż kilka kawałków papryki do słoika (nie za ciasno) i wsyp przyprawy. Całość dopełnij zalewą.
  4. Pasteryzacja: w garnku rozłóż ściereczkę, postaw słoiki, nalej trochę wody i zagotuj. Pasteryzuj 15 minut od chwili gotowania wody.
  5. Gotowe słoiki postaw na blacie dnem do góry i poczekaj aż ostygną.