Maliny w cukrze


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g malin
  • 150 – 180 g cukru
  • ewentualnie mięta

TO CI SIĘ PRZYDA

  • słoiki
  • garnek
  • miska
  • ściereczki

Maliny w cukrze to idealna propozycja na zimowe i jesienne wieczory. Jako dodatek do herbaty lub deserów maliny w cukrze świetnie się tu zdadzą.

Przepis na: Maliny w cukrze

  1. Maliny opłucz i zalej wodą w misce na kilka minut.
  2. Następnie odcedź je dokładnie i ponownie włóż do miski. Zasyp je sporą ilością cukru i odstaw pod przykryciem z gazy na całą noc.
  3. Następnego dnia przełóż wraz z sokiem do słoika. Dokładnie zakręć i pasteryzuj przez 10 minut:
  4. Na dnie dużego garnka rozłóż kilka bawełnianych ściereczek i następnie na nich postaw słoiki.
  5. Po tym czasie wyjmij i postaw je dnem do góry i poczekaj aż ostygną.
  6. Dla wyrafinowanych smakoszy polecam dodać kilka listków mięty do każdego słoika – maliny kochają miętę.