Grzyby marynowane


6 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 2 kg grzybów
  • Obgotowanie grzybów:

  • 2 l wody osolonej
  • 1 łyżką soli
  • 3 szczypty kwasku cytrynowego
  • Zalewa:

  • 900 ml wody
  • 250 ml octu 10%
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 średnia cebula
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy

TO CI SIĘ PRZYDA

  • słoiczki z nakrętkami, najlepiej jednakowej wysokości

Porada szefa kuchni

Po wystygnięciu pokrywka słoiczka powinna być wklęsła. Jeśli jest wypukła i ugina się pod naciskiem palca, to trzeba będzie jeszcze grzybki spasteryzować. W tym celu weź duży garnek, połóż na jego dnie ściereczkę, a na niej postaw słoiczki. Nalej wody do 3/4 wysokości słoiczków, a następnie gotuj na palniku o małej mocy przez 7 minut.

Grzyby obniżają poziom złego cholesterolu, dzięki czemu pozwalają zmniejszyć ryzyko występowania chorób serca. Znamy wiele sposobów przyrządzania grzybów. Możemy je gotować, smażyć, suszyć. Warto również sporządzić słoiczki grzybów marynowanych. To wcale niedużo pracy, a kiedy zimą je wyjmiemy będą idealne na przystawkę, zakąskę czy do sałatki.

Przepis na: Grzyby marynowane

  1. Oczyść grzyby ze wszelkich zanieczyszczeń.
  2. Zagotuj wodę w garnku i dodaj do niej sól i kwasek cytrynowy. Do wody wrzuć grzyby i gotuj je ok. 15 minut.
  3. Wlej wodę do drugiego garnka. Pokrój cebulę w krążki i wrzuć do garnka razem z pieprzem, zielem angielskim i listkami laurowymi. Całość gotuj przez 5 minut.
  4. Gotowe grzyby przełóż do słoiczków, do ok. 3/4 wysokości. Pozostałą część wypełnij zalewą tak, aby grzyby swobodnie pływały. Słoiczki dokładnie zakręć i odwróć dnem do góry. Pozostaw do wystygnięcia.