Zupa krem z kurek


5 osób
Łatwe

Składniki

SKŁADNIKI
  • 500 g kurek
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • sól i pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
  • 80 ml białego wina
  • gałka muszkatołowa
  • 200 ml śmietanki 30%
  • groszek ptysiowy
  • masło olej

TO CI SIĘ PRZYDA

  • blender ręczny

Porada szefa kuchni

Jeżeli posiadasz mrożone kurki, po rozmrożeniu włóż je do garnka i gotuj w mleku przez 20 minut. W ten sposób pozbędziesz się z nich specyficznej goryczy. Możesz do mleka dodać przyprawy, a grzyby nasiąkną ich aromatem. Najbardziej przyjemnym aromatem w połączeniu z grzybami jest tymianek i czosnek niedźwiedzi.

Niebanalny pomysł na zupę krem z kurek. Doskonała, kremowa, sezonowa. Polecam korzystać ze świeżych kurek póki jeszcze są. Poznaj sekret wybornego smaku tej zupy krem.

Zupa krem z kurek przepis

  1. Kurki dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki.
  2. Cebule obierz z łupinek, a następnie posiekaj je w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzej 2 łyżki masła i 2 łyżki oleju.
  4. Na gorący tłuszcz wsyp cebule i posyp je odrobiną soli i cukru.
  5. Gdy cebula będzie złocista dodaj kurki i całość smaż 7 minut.
  6. Następnie przeciśnij przez praskę do garnka czosnek i całość zalej winem.
  7. Po 3 minutach alkohol wyparuje, więc wlej bulion i całość dopraw solą pieprzem, gałką muszkatołową i sosem sojowym.
  8. Zupę gotuj 15 minut, po czym całość zblenduj na gładką masę
  9. Następnie wlej śmietanę i gotuj krem przez 2 minuty, po czym wyłącz palnik.
  10. Podawaj z posiekaną pietruszką i groszkiem ptysiowym.